Ουγγαρία: Απόρριψη αιτημάτων ΔΝΤ για παροχή δανείου – πτώση του φόριντ

Σε απόρριψη των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για παροχή δανείου προχώρησε η Ουγγαρία, προκαλώντας σημαντική πτώση του νομίσματός της, που έχει ενισχυθεί λόγω των προσδοκιών ότι η Βουδαπέστη θα κατάληγε σε συμφωνία με το Ταμείο για τη χρηματοδότησή της.

Σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, στο Facebook, το ΔΝΤ απαίτησε τη μείωση των συντάξεων και την ακύρωση ενός φόρου που έχει επιβληθεί στις τράπεζες ως προϋποθέσεις για την δανειοδότηση της Ουγγαρίας.

Οι αξιώσεις του Ταμείου απορρίφθηκαν από τη Βουδαπέστη, με τον κ. Όρμπαν να σημειώνει πως η ουγγρική κυβέρνηση θα αναζητήσει «μία εναλλακτική διαπραγματευτική πρόταση», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι χθες, 5 Σεπτεμβρίου, ο κ. Όρμπαν προσδοκούσε την ολοκλήρωση μίας συμφωνίας με το ΔΝΤ εντός του Φθινοπώρου.

Η Ουγγαρία έχει ζητήσει δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ τον Νοέμβριο. Παρά ταύτα, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης είχε αναβληθεί επανειλημμένα λόγω της άρνησης της κυβέρνησης Όρμπαν να τηρήσει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ταμείου όσον αφορά την πολιτική ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης Όρμπαν, το ουγγρικό φόριντ κατέγραψε πτώση 1,01% σε σχέση με το ευρώ, αφότου είχε ανέβει κατά 9,5% κατά τη διάρκεια του 2012.
Πηγή: skai.gr