Κλείσιμο

Παραχωρήσεις Ουγγαρίας για έναρξη των συνομιλιών με τους διεθνείς δανειστές

Η Ουγγαρία φέρεται να αποδέχεται τις διεθνείς συστάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την κεντρική της τράπεζα, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, με σκοπό την παραχώρηση οικονομικής στήριξης στη χώρα.

Η ουγγρική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή την Πέμπτη και ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά την κεντρική τράπεζα της χώρας ενδέχεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Οι παρούσες ρυθμίσεις που αφορούν την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας έχουν σταθεί εμπόδιο στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Η σημερινή ανακοίνωση ενίσχυσε για πρώτη φορά  έπειτα από έξι εβδομάδες το εθνικό νόμισμα της Ουγγαρίας (forint), σε σχέση με το ευρώ.

Ο υυπεύθυνος υπουργός της χώρας για τις συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές, αναφέρει στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι, μαζί με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, απέστειλε επιστολή προς την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, παρουσιάζονταν το νέο νομοσχέδιο, καθώς και ένα προσχέδιο με τα βασικά σημεία για τις συνομιλίες που πρόκειται να ξεκινήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες για παροχή βοήθειας είχαν διακοπεί τον Δεκέμβριο του 2011, καθώς η Κομισιόν θεωρούσε ότι οι νομοθετικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η Βουδαπέστη υπονόμευαν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, πλήττοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην υπερχρεωμένη χώρα.

Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης