«Ξεφουσκώνει» η βελούδινη διάσωση της Ισπανίας – Στο στόχαστρο και η Ιταλία

Σε ιστορικό υψηλό από την ίδρυση της ευρωζωνης (6,81%) έφθασε σήμερα το επιτόκιο του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου, παρά τη συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

Νωρίτερα ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση 18 ισπανικών τραπεζών επικαλούμενος το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων συγκεκριμένων τραπεζών, λόγω της έκθεσής τους στον κατασκευαστικό και κτηματομεσιτικό κλάδο.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι οικονομική βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες θα συνοδευτεί από όρους και θα απαιτηθεί αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Πιέσεις δέχθηκε και η Ιταλία με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανέρχεται στο 6,28%, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι αν γίνει προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ζοφερές προβλέψεις

Προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με την τράπεζα, η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεταβλητότητα που θα διαρκέσει για χρόνια καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη βαραίνει το επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ακόμα η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,5% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος καθώς οι απειλές στις προηγμένες οικονομίες πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες (που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης).

Νέο «όχι» Σόιμπλε σε ευρωομόλογα

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών την υιοθέτηση ευρωομολόγων αν προηγουμένως τα κράτη δε συμφωνήσουν να παραχωρήσουν περισσότερη από τη δημοσιονομικής του κυριαρχία.

«Δεν πρόκειται για σκληρότητα» από την πλευρά του Βερολίνου, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, την ώρα που η χώρα του δέχεται πιέσεις από όλο τον κόσμο να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στις αναταράξεις στις αγορές, κυρίως όσον αφορά την Ισπανία και την Ιταλία, ο Σόιμπλε επεσήμανε: «Δεν θα δώσουν οι αγορές τον τόνο», διότι «τότε η δημοκρατία θα χάσει τη νομιμοποίησή της».
Πηγή: skai.gr