Γερμανική κυβέρνηση: Δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί ισπανικής υπαγωγής στο μηχανισμό αύριο

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλησε να κάνει σχόλιο, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επέλεξε έναν τρόπο που σηκώνει πολλές ερμηνείες. Είπε χαρακτηριστικά «σχολιάζω αυτές τις πληροφορίες με το να μην τις σχολιάσω» και επανέλαβε αυτό που είχε δηλώσει και πριν από μια εβδομάδα, όταν το περιοδικό der Spiegel είχε γράψει ότι το Βερολίνο πιέζει τη Μαδρίτη να προσφύγει στους μηχανισμούς στήριξης, ότι η απόφαση βρίσκεται στο τερέν της ισπανικής κυβέρνησης κι ότι όταν το αποφασίσει, τα ευρωπαϊκά 'εργαλεία' είναι έτοιμα. Επίσης περιέγραψε και τη διαδικασία λέγοντας ότι ένα κράτος υποβάλει το σχετικό αίτημα, δίδει εγγυήσεις και βέβαια του τίθενται και όροι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Οικονομικών, Μάρτιν Κοτxάους, διευκρίνισε ότι υπάρχουν διάφορα εργαλεία στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης που είναι κομμένα και ραμμένα για διαφορετικές καταστάσεις και κατέληξε: «για να δούμε τι θα αποφασίσει ή τι δεν θα αποφασίσει η Μαδρίτη». Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Μέρκελ διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν πιέζει καμιά χώρα της ευρωζώνης να υπαχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Είναι σαφές ότι όσοι θέλουν μερίδιο αλληλεγγύης πρέπει να καταθέσουν από μόνοι τους την αίτηση και η απόφαση γι΄ αυτό βρίσκεται στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών.

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ισπανία;


Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης πάντως διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Εκτός από τις Βρυξέλλες και στο Παρίσι δεν διαψεύδουν ότι θα γίνει το Σαββατοκύριακο τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως προκύπτει επίσης από το εν λόγω τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ευρωπαϊκές και γερμανικές πηγές. Η συνήθης τακτική των κυβερνήσεων σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν καταδεικνύει ότι η συνάντηση μάλλον θα γίνει, διότι αν ήταν βέβαιο ότι η τηλεδιάσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί θα διέψευδαν με τοποθέτησή τους τις πληροφορίες που διέρρευσαν. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ισπανία έχει καταθέσει αίτημα για πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Όπως είπε, τη σύγκλησή της θα αποφασίσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η Κομισιόν είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Φαίνεται πάντως ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η προσφυγή της Ισπανίας στους μηχανισμούς στήριξης, κάτι που φαίνεται βέβαιο, αλλά το κεντρικό ερώτημα είναι με τι κόστος. Οι κανονισμοί του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF υποχρεώνουν τη χώρα που ζητά στήριξη να υπαχθεί σε μνημόνιο, κάτι που θέλουν να αποφύγουν οι Ισπανοί. Ωστόσο δε διαφαίνεται τρόπος αποφυγής ενός μνημονίου, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την αλλαγή των κανονισμών με ομόφωνη απόφαση των 17 της ευρωζώνης και κάποιο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αν η Ισπανία υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να αποδεχθεί ένα μνημόνιο. Το αν θα είναι ένα ήπιο ή –αντιθέτως- σκληρό μνημόνιο, αυτό αποτελεί ζήτημα διαπραγμάτευσης.

Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου, Νίκος Μπέλλος, υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής