Θέλει κανείς να ενταχθεί στην ευρωζώνη;

Καμία από τις οχτώ χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην ευρωζώνη δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να υιοθετήσει το κοινό νόμισμα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 30 Μαΐου.

Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν οποιαδήποτε από τις υποψήφιες χώρες ακόμα επιθυμεί να ενταχθεί στη νομισματική ένωση, δεδομένης της κρίσης χρέους που απειλεί μέχρι και την ύπαρξη της ΟΝΕ.

Ενδεικτικά, έξι από τα οχτώ κράτη που έχουν θέσει υποψηφιότητα για συμμετοχή στο κοινό νόμισμα δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να ικανοποιήσουν τα προαπαιτούμενα του ERM II, έπειτα από δύο χρόνια προσπάθειας.

Ο ERM II είναι ο μηχανισμός ελεγχόμενης ισοτιμίας μεταξύ του ευρώ και των νομισμάτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωζώνης.

Η Λιθουανία και Λετονία είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν πετύχει τις προϋποθέσεις του ERM II, αλλά ακόμα κι αυτές παραμένουν διστακτικές μπροστά στο ενδεχόμενο εισόδου στην ΟΝΕ.

«Εάν η δύσκολη περίοδος περάσει για την ευρωζώνη, τότε θα ενταχθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Άντρις Βιλκς, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε.

«Δεν θα ενταχθούμε εάν οι δαπάνες μας είναι πολύ υψηλές ή εάν υπάρχει μία αβέβαια κατάσταση», συμπλήρωσε, απηχώντας του φόβους πολλών Ευρωπαίων ότι είσοδος στη νομισματική ένωση ενδέχεται να σημάνει την ανάγκη παροχής βοήθειας σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τασκ, επανέλαβε τη βούληση της χώρας του να εισέλθει στην ευρωζώνη, προσθέτοντας όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε ένα μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

Η ΕΚΤ υπογράμμισε επίσης το ζήτημα έλλειψης ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών στις υποψήφιες χώρες. Το πρόβλημα αυτό αφορά κυρίως την Ουγγαρία, η οποία έχει δεχθεί σκληρές επικρίσεις για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προκάλεσαν την διακοπή διαπραγματεύσεων για παροχή βοήθειας στη Βουδαπέστη από την ΕΕ και το ΔΝΤ, μολονότι αυτά τα εμπόδια έχουν σχεδόν ξεπεραστεί.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος