Θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σημειώθηκε στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης που προκήρυξε η Κύπρος για τα τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η προθεσμία έληξε στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Συνολικά πέντε εταιρείες και 10 κοινοπραξίες (συνολικά 29 εταιρείες) υπέβαλαν αίτηση ενδιαφέροντος για εννέα ερευνητικά τεμάχια Ανάμεσα τους εταιρείες κολοσσοί όπως Total, ΑTP, Novatek, Petrogaz κ.ά.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, δημοφιλέστερα στους επενδυτές είναι τα τεμάχια 9 και 2 της ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων επενδυτών θα διαρκέσει έξι μήνες. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Η αξιολόγηση θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα προβεί στις διαπραγματεύσεις πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου έτους.

Ο δεύτερος γύρος θα αφορά στην παραχώρηση αδειών για τα εναπομείναντα 12 οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς η άδεια για το οικόπεδο δώδεκα έχει παραχωρηθεί το 2008 στην αμερικανική εταιρεία Noble, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η ερευνητική γεώτρηση κατάδειξε υπολογιζόμενες ποσότητες φυσικού αερίου, που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.
Πηγή: skai.gr