Reuters: Η Ευρώπη θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι να βρεθεί κυβέρνηση

Τα κράτη της ευρωζώνης είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα μέχρι να συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση στη χώρα, έστω κι αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

«Δεν υπάρχει λόγος να τους αφήσουμε να πτωχεύσουν στο μέσο των πραγμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Προσέθεσε μάλιστα ότι η έγκριση εκταμίευσης της δόσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εχθές, 9 Μαΐου, είχε ακριβώς αυτό το σκοπό.

«Τους δώσαμε αρκετά χρήματα ώστε να συνεχίσουν να επιπλέουν χωρίς να προκληθεί χάος εάν [οι μισθοί και οι συντάξεις] δεν καταβληθούν», συνέχισε ο αξιωματούχος. «Αλλά όχι περισσότερα από το ελάχιστο, προκειμένου να αποθαρρύνουμε κόμματα που λένε ‘Μπορούμε να κάνουμε ο,τιδήποτε θέλουμε και θα μας σώσουν, γιατί είναι στο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης’».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι πρόθεση της Ευρώπης είναι να επιμείνει στην χρηματοδότηση της Ελλάδας, ακόμα κι αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές προκειμένου να συγκροτηθεί λειτουργική κυβέρνηση στη χώρα.

«Καταλαβαίνω ότι οι δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να διεξαχθούν έως τα μέσα Ιουνίου», σχολίασε ο πληροφοριοδότης. «Έχουμε τα μέσα να υποστηρίξουμε την Ελλάδα έως τότε», κατέληξε.

Οι επίμαχες πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και από έναν δεύτερο ευρωπαίο αξιωματούχο. «Θα τους παράσχουμε αρκετά χρήματα μέχρι να ξεκαθαρίσει η πολιτική απόφαση», δήλωσε ο δεύτερος πληροφοριοδότης, εκφράζοντας μάλιστα την βεβαιότητά του για την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών: «Περιμένω την αναγγελία νέων εκλογών στην Ελλάδα το αργότερο έως την Κυριακή», προέβλεψε.

Η υπομονή της ευρωζώνης όμως δεν είναι ανεξάντλητη, τόνισε ο δεύτερος αξιωματούχος, αποσαφηνίζοντας ότι σε περίπτωση παρατεταμένης ακυβερνησίας δεν πρόκειται να δοθεί οποιαδήποτε βοήθεια.

«Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι μία ανύπαρκτη κυβέρνηση θα νομοθετεί», εξήγησε ο πληροφοριοδότης, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες από τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και μία άλλη δήλωση του πρώτου αξιωματούχου, αναφορικά με τα δάνεια που έχει παράσχει η Ευρώπη για τις ανάγκες της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο πληροφοριοδότης παραδέχτηκε ότι «έχουμε ήδη δεχτεί πως δεν θα πάρουμε το 100% [των χρημάτων] πίσω», εγείροντας την πιθανότητα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα περιλαμβάνει τα ομόλογα που διακρατούν επίσημοι φορείς, όπως η ΕΚΤ και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος