Ανησυχίες αναλυτών για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Οικονομικοί αναλυτές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών και οι δυσκολίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης εγείρουν το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα γίνουν αισθητές και πέραν των συνόρων της χώρας, δηλώνουν ευρωπαίοι αναλυτές, και μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα.

Αναλυτές όπως ο Αντρέας Λιπόκωφ, ο οποίος σημειώνει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει πτώση των χρηματιστηρίων και «θα λειτουργήσει σαν παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις και όταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας θεωρείται δεδομένο. Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας το οποίο τελικά δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία», επισημαίνει ο κ. Λιπόκωφ.

Άλλος ένας αναλυτής, ο Θίοντορ Κρίντας, δηλώνει ότι αν η Ελλάδα αποσυρθεί από την δανειακή σύμβαση, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην χρηματοδότηση του δημοσίου της, και στην κάλυψη των βασικών αναγκών των πολιτών της. «Δεν μπορεί να απορρίψει τα μέτρα λιτότητας, για τον απλό λόγο ότι αν το κάνει θα σημαίνει ότι εγκαταλείπει τις αγορές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει ελλείμματα προϋπολογισμού και εγκατάλειψη από μέρους των εμπορικών της εταίρων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίσει προβλήματα κάλυψης άμεσων αναγκών της όπως τρόφιμα και καύσιμα», τονίζει ο κ. Κρίντας.

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, δήλωσε ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες, ενώ επεσήμανε ότι οι πολιτικοί ηγέτες που ισχυρίζονται ότι οι χώρες τους μπορούν να ενεργήσουν μονομερώς, ψεύδονται ενώπιον του λαού τους. «Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να πουν την αλήθεια», δηλώνει ο κ. Ρομπέι, «ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν αποτελούν κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Όσοι ισχυρίζονται ότι οι χώρες τους μπορούν να πετύχουν μόνες τους, όχι μόνο αυταπατώνται, αλλά ψεύδονται. Αν δεν είχαμε την Ευρώπη το κόστος θα ήταν αφάνταστα υψηλό», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: Πηγή: VOA