Μετά το Πάσχα οι τελικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Υπέρ της μείωσης των συνολικών κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τάχθηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στη Βουλή επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι στόχος των συζητήσεων είναι ο περιορισμός του τελικού ποσού που θα απαιτηθεί να δοθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), του οποίου το νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Οπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τα διαθέσιμα κεφάλαια μέσω του ΤΧΣ είναι 50 δισ. ευρώ, το ποσό που θα χρειαστούν τελικώς οι τράπεζες πρέπει -και μπορεί να περιοριστεί- κάνοντας χρήση ενός συνδυασμού μέτρων.

Αλλαγές στο ΤΧΣ

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι οι υπό επεξεργασία προτάσεις που εξετάζονται με την τρόικα και τις τράπεζες εντάσσονται σε αυτό τον στόχο και επανέλαβε ότι το τραπεζικό σύστημα «θα τελεί ούτως ή άλλως υπό τον στρατηγικό έλεγχο του βασικού μετόχου, που θα είναι το Δημόσιο».

Σήμερα άλλωστε το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργία του ΤΧΣ, στη βάση και των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

Οι αλλαγές αφορούν:

-Τη δημιουργία υπό του ταμείου δύο τμημάτων, το ένα για τη διαχείριση της ιδιοκτησίας των τραπεζών και το άλλο για τη διαχείριση των ενδιάμεσων πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Αναθεώρηση της διοικητικής δομής του ταμείου, που θα περιλαμβάνει ένα γενικό συμβούλιο και ένα διοικητικό συμβούλιο.
- Ρύθμιση χρηματοδότησης του Ταμείου Αποζημίωσης Καταθετών και Επενδυτών Πελατών και την εξάλειψη της πιθανότητας να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων εντός του ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών παραπέμπονται για μετά το Πάσχα, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέας παράτασης για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων παραμένει το θέμα των τιμών των μετοχών βάσει των οποίων θα κληθούν να συμμετάσχουν οι ιδιώτες, αναλαμβάνοντας το 10% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Η συμμετοχή θα γίνει με μετρητά και με την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos).

Στο Χρηματιστήριο


Χθες πάντως η αγορά πλειοδότησε υπέρ μιας ευνοϊκής λύσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, καταγράφοντας σημαντική άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε στα 2,050 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 24,24%, της Alpha Bank αυξήθηκε στο 1,070 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 27,08%, η Efg Eurobank σε 0,669 ευρώ με άνοδο 28,65%, η Τράπεζα Πειραιώς σε 0,331 ευρώ με άνοδο 27,31%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 0,499 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 25,38% και η Αγροτική Τράπεζα στα 0,249 ευρώ με άνοδο 25,13%.

Οι τράπεζες ζητούν επίσης την εγγύηση από την πλευρά του EFSF των νέων ομολόγων που θα πάρουν στο πλαίσιο του PSI, προκειμένου να περιορίσουν τη ζημία από την αποτίμηση των νέων τίτλων, ενώ ανοιχτό παραμένει επίσης το πόσες μετοχές θα περιλαμβάνει το προνόμιο που θα έχουν οι ιδιώτες, νέοι και παλαιοί μέτοχοι. Συμφωνία, αντίθετα, φαίνεται να επιτυγχάνεται στο θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας, δηλαδή του συμψηφισμού της ζημίας που υφίστανται από το PSI σε βάθος χρόνου, που εκτείνεται ίσως και πέραν της 20ετίας.
Πηγή: Ευγενiα Τζωρτζη