Στο G20 στρέφει το βλέμμα η Ευρωζώνη

Στις πλάτες των ηγετών του G20 βρίσκεται πλέον το βάρος των αποφάσεων για την επίλυση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αφότου η Ευρωζώνη φρόντισε τα του οίκου της με την θεσμοθέτηση «τοίχους προστασίας» ύψους 800 δισεκατομμυρίων. Η συζήτηση επιστρέφει τώρα εκ νέου γύρω από τη χρηματοδότηση του ταμείου κατά της κρίσης του ΔΝΤ, για την ενίσχυση του οποίου τα μέλη του G20 θα χρειαστεί να συμβάλουν σημαντικά.

Η τριβές μεταξύ Ευρωζώνης και G20 ξεκίνησαν στη διάρκεια της συνδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 στο Μεξικό τον Φεβρουάριο. Χώρες όπως η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησαν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στο ταμείο κατά της κρίσης του ΔΝΤ, προτού η Ευρωζώνη ενισχύσει αποφασιστικά τους δικούς της μηχανισμούς.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε περίπτωση ενίσχυσης, η δανειοδοτική δυνατότητα του ταμείου του ΔΝΤ πιθανότατα θα ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχοντας επίγνωση των πιέσεων από το εξωτερικό, αλλά και της κριτικής για την ζημιογόνα ευρωπαϊκή αναποφασιστικότητα, τα κράτη της Ευρωζώνης αναλώθηκαν σε πυρετώδη δραστηριότητα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, εκπονώντας ένα νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και εγκρίνοντας το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Το επόμενο βήμα έγινε στην Κοπεγχάγη, όπου κατά τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν για την ενεργοποίηση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), φορέα 500 δισ., μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο ESM θα συνυπάρξει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2013 με το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τα κεφάλαια του ESM θα συνδυαστούν με περίπου 300 δισ. που έχουν ήδη διατεθεί για τις ανάγκες υπερχρεωμένων κρατών, προκειμένου να δημιουργηθεί το ανάχωμα των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το άθροισμα αυτό υπερβαίνει το συμβολικό ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δολάρια.

Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές, η ΕΚΤ χρηματοδότησε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με χαμηλότοκα τριετή δάνεια ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, σε μία προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά. Μέρος των δανείων αυτών έχουν διατεθεί για την αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας.

Ελπίδα πλέον των ευρωπαίων είναι πως οι κινήσεις αυτές αρκούν προκειμένου να αναζωογονηθεί η διεθνής εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης. «Η Ευρώπη έκανε το έργο της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, στρέφοντας το βλέμμα του προς την εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ τον Απρίλιο, οπότε θα συζητηθεί ξανά η χρηματοδότηση του ταμείου κατά της κρίσης.

Τα πρώτα δείγματα αντιδράσεων είναι ενθαρρυντικά. Η Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε τις αποφάσεις του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι θα βοηθήσουν τις προσπάθειες του Ταμείου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η δήλωση του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, που παραδέχτηκε ότι τα νέα από την Ευρώπη «βελτιώνουν την τροχιά θετικών προσπαθειών [ώστε] να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη». Θετική ήταν και η αντίδραση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, που, από την Κίνα όπου βρίσκεται, συμβούλεψε το ακροατήριό να «ηρεμήσει μιας και η κρίση στην ευρωζώνη ξεπερνιέται».
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος