Πρόταση νόμου 70 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για φορολογικά κίνητρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Φορολογικά και άλλα κίνητρα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της απόδοσης ΦΠΑ προτείνουν 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη.

Με πρόταση νόμου που κατέθεσαν στη Βουλή, προτείνουν την εφαρμογή και στην Ελλάδα του ηλεκτρονικού προγράμματος άμεσης και ταυτόχρονης με τις συναλλαγές είσπραξης του ΦΠΑ, με την καθιέρωση χωριστού λογαριασμού ΦΠΑ των εμπόρων. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι, αυτό το σύστημα είναι απλό να το εφαρμόσουν και στην Ελλάδα οι εταιρείες που διαχειρίζονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες καθώς εφαρμόζεται και σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού ( ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Αργεντινή, Βέλγιο, Ολλανδία κ.α.).

Επίσης προτείνεται η καθιέρωση μέτρων υποχρεωτικών, όπως για παράδειγμα η μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1500 ευρώ σε 300 ευρώ.

Παρέχονται επίσης και κίνητρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε όσους και μόνο όσους επιλέγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα για αυτές κάτω των 300 ευρώ, με στόχο, μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να πολλαπλασιαστούν τα έσοδα του κράτους από την ανάλογη μείωση της υπεξαίρεσης του ΦΠΑ.

Προτείνεται ακόμη για συναλλαγές οι οποίες αφορούν την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών στο εσωτερικό, διενεργούμενες αποκλειστικά με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, οι κάτοχοι αυτών να συμμετέχουν σε αυτόματη μηνιαία κλήρωση με έπαθλο χρηματικά ποσά που θα πιστώνονται αυτομάτως στις κάρτες τους.

Στο πλαίσιο των ισοδύναμων κοινωνικών μέτρων προτείνεται τέλος, μέρος του ποσού από την ετήσια αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την εφαρμογή των διατάξεων της πρότασης νόμου , να κατευθυνθεί σε κοινωνικές πολιτικές, με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων των πλέον οικονομικά αδυνάμων πολιτών και να υλοποιηθούν προγράμματα καταπολέμησης της φτώχιας, αύξησης της απασχόλησης, στήριξης των ανέργων, στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των νέων.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου