ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Νέοι Φάκελοι: Τα Δεκεμβριανά, η υποβάθμιση και η αρχή του Μνημονίου

Με την τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης της ΝΔ ασχολήθηκε το B΄μέρος της μεγάλης έρευνας του Αλέξη Παπαχελά και των Νέων Φακέλων  για τις κρίσιμες αποφάσεις, τις άγνωστες συγκρούσεις, αλλά και τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή του μνημονίου.

 
Με την τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης της ΝΔ ασχολήθηκε το B΄μέρος της μεγάλης έρευνας του Αλέξη Παπαχελά και των Νέων Φακέλων της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ για τις κρίσιμες αποφάσεις, τις άγνωστες συγκρούσεις, αλλά και τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή του μνημονίου.

Τα Δεκεμβριανά και η υποβάθμιση

Μία από τις αιτίες ίσως της σημαντικότερης υποβάθμισης που οδήγησε στην εκτίναξη των Spread στην αρχή του 2009 ήταν τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, όπως αποκάλυψε στην έρευνα των Νέων Φακέλων ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης S&P Μάρκο Μίρσνικ. «Τα επεισόδια των Δεκεμβριανών» είπε στην κάμερα των Νέων Φακέλων ο αναλυτής «εκλήφθησαν ως ένδειξη αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες στην οικονομία».

Το κακό κλίμα, λόγω των ταραχών του Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε και ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος σημείωσε ότι λανθασμένα οι ταραχές είχαν εκληφθεί στο εξωτερικό σαν αντίδραση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ – όπως είπε – σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός της αδύναμης πλειοψηφίας της τότε κυβέρνησης στην Βουλή.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γιάννη Λούλη, «με τα Δεκεμβριανά είχε τελειώσει η ΝΔ, δεν υπήρχε περίπτωση αναστροφής της κοινής γνώμης...». Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι «χάθηκε ο έλεγχος» και ότι στο σημείο αυτό ξεκίνησε η αποδόμηση της κυβέρνησης, εξηγώντας παράλληλα ότι έφτασε κοντά στην παραίτηση. «Ομολογώ ότι το βράδυ που έφυγα από το Μαξίμου», είπε στην κάμερα των Νέων Φακέλων, «γύρισα στον άντρα μου και του είπα: ‘Νομίζω ότι δεν έχω πλέον θέση σε αυτή την κυβέρνηση. Έχω πρόβλημα επαφής’».

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός και εκλογές

Ο Σπύρος Παπανικολάου, επί χρόνια επικεφαλής του οργανισμού διαχείρισης δημόσιου χρέους εξήγησε στους Νέους Φακέλους ότι την ίδια περίοδο «άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια, τα νούμερα τα spread να πηγαίνουν στα ύψη». Ο κ. Παπανικολάου μίλησε ακόμη για τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» του 2009 που αποτυπώνεται, όπως εξήγησε, στο σκαρφάλωμα των δημοσίων δαπανών στο 40-45%.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος από την πλευρά του μίλησε για πιέσεις των Ευρωπαίων για την λήψη άμεσων μέτρων – ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού του 2009 – και συνέδεσε την εκτίναξη των ελλειμμάτων με τις προεκλογικές περιόδους.

«Ένας διοικητικός μηχανισμός δεν χαλαρώνει από την μία μέρα στην άλλη, θέλει κάποιο χρόνο αλλά τα σημάδια μετά είναι διαλυτικά και είναι και επιταχυνόμενα, φοβούμαι ότι αυτό συνέβη το 2009».» είπε στον Αλέξη Παπαχελά ο κ. Προβόπουλος.

Την σημασία των Ευρωεκλογών του καλοκαιριού του 2009 για τις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος όμως υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και των πολλών, όπως εξήγησε στους Νέους Φακέλους, δημοσιονομικών μέτρων που πήρε.

Οι ανησυχίες Ευρωπαίων – ΔΝΤ

Ο κ. Παπαθανασίου εξήγησε ακόμη, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του εκείνη την περίοδο ήταν να μην παρουσιαστεί πρόβλημα δανεισμού, και γι’ αυτό όπως εξήγησε «ο καλύτερος τρόπος για να διασκεδάσεις τις αγορές και να τις πείσεις ότι μπορείς να δανειστείς είναι να βγεις να δανειστείς», απαντώντας για την εκτίναξη του δανεισμού του δημοσίου εκείνη την περίοδο.

Από την πλευρά της η τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά σημείωσε ότι υπήρχε απροθυμία από την κυβέρνηση να ακούσει εισηγήσεις για μέτρα μακράς πνοής, που είχαν να κάνουν είτε με το κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, είτε με το κλείσιμο άχρηστων κρατικών οργανισμών, είτε με την εκ βάθρων αναμόρφωση του ασφαλιστικού, ώστε να μην προκαλεί μεγάλα ελλείμματα.

«Είχαμε κάνει δύο όχι μία συναντήσεις με τον τότε υπουργό για να συζητήσουμε συγκεκριμένα μέτρα», εξήγησε η κ. Ξαφά, «αλλά δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση ήταν τότε σε φάση να ακούσει προσεκτικά».

Ακόμη, η τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ σημείωσε ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2009, οπότε και συντασσόταν η ετήσια έκθεση του Ταμείου για την χώρα μας «η κυβέρνηση ζήτησε αρνητικό γραφόταν στην έκθεση να μην υπάρξει στην δημοσιευμένη έκδοση της έκθεσης, με την δικαιολογία ότι μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές». Η κ. Ξαφά εξήγησε, ότι από την έκθεση φαινόταν ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα επρόκειτο να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε περίπτωση απώλειας εμπιστοσύνης από τις αγορές.

Η χαμένη ευκαιρία για συναίνεση

Μια ακόμη πτυχή, στην οποία έριξαν φως οι Νέοι Φάκελοι στο Β’ μέρος της έρευνας, ήταν η συνάντηση Καραμανλή – Παπανδρέου τον Μάρτιο του 2009 και η χαμένη ευκαιρία για συναίνεση. «Μας ενδιέφερε να πάρουμε από κοινού με στήριξη τα μέτρα χωρίς να κινητοποιεί το ΠΑΣΟΚ δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα στον δρόμο», δήλωσε στην εκπομπή ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος.

Όπως εξήγησε η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην συνάντηση «εκεί πλέον γίνεται σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν πολύ κακή η συνάντηση Καραμανλή – Παπανδρέου».

Από την πλευρά του ο τότε εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της στάσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου εξηγώντας στον Αλέξη Παπαχελά ότι «ακούγαμε λόγια μισά. Εάν η κυβέρνηση τότε είχε βγει και είχε πει ότι το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο και άρα πρέπει να πάρουμε μέτρα εκεί θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για εμάς το να αρνηθούμε».

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή ο διεθνής επενδυτής Στέλιος Ζαβός «Οι γερμανοί από το 2008 μας έλεγαν ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για να μπορούν να παρθούν τα μέτρα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κοινωνικής αναταραχής».

Η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά και των Νέων Φακέλων «Πώς Φτάσαμε στο Μνημόνιο» πρόκειται να ολοκληρωθεί σε ακόμη δύο επεισόδια (Δευτέρα 5 και Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ).

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε καθώς και να δείτε ολόκληρα τα βίντεο από τα μέρη Α’ και Β’ της έρευνας στο site των Νέων Φακέλων ΕΔΩ.

 
Ο δρόμος της επανεκλογής Τραμπ το 2020 περνάει μέσα από συμφωνία με Κίνα
Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη διαφαινόμενη ύφεση το 2020, όταν θα διεκδικεί εκ νέου...
25.08.2019, 09:58
Τι προβλέπει η βελτιωμένη ρύθμιση του Σεπτεμβρίου για χρέη προς την Εφορία
Περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το Δημόσιο από περίπου 240.340 φορολογούμενους...
25.08.2019, 08:47
Τα λαθραία τσιγάρα κάνουν κακό και στην υγεία της... οικονομίας
Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, περίπου 25%, κινείται το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα, δημιουργώντας...
24.08.2019, 23:04
Επιβεβαιώνει εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έμειναν αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης από το σύνολο των 19,7 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί...
24.08.2019, 19:14
Η επόμενη μέρα μετά την έκρηξη στον εμπορικό πόλεμο & η αλήθεια των αριθμών
Οι καταιγιστικές εξελίξεις της Παρασκευής προκάλεσαν τριγμούς στις αγορές, επανέφεραν στο προσκήνιο πληγές...
24.08.2019, 18:12
Γεγονός οι 2 πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων από ηλεκτρονική πλατφόρμα
Οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας...
23.08.2019, 20:44
Moodys για Ελλάδα: Αδυναμίες σε κράτος δικαίου, αντιμετώπιση της διαφθοράς
Όπως διευκρινίζει ο οίκος, η ανακοίνωσή του δεν αποτελεί κάποια δράση πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν...
23.08.2019, 13:17
Νέα διαγωνισμό για αγορά αστικών λεωφορείων σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το υπουργείο Υποδομών προσανατολίζεται στην αγορά 1.000 οχημάτων, αλλά προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση...
23.08.2019, 12:29
Ειδικό ταμείο 100 δισεκ. για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα μελετά η ΕΕ
Στόχος η χρηματοδότηση ευρωπαϊκών εταιρειών σε κλάδους στρατηγικής σημασίας ώστε να αντιμετωπίσουν την...
23.08.2019, 12:20
Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική, πολύ χειρότερη όσων ξέραμε
"Η κατάσταση είναι δραματική (...) Θα δούμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια τις επόμενες ημέρες, γιατί πρέπει να...
22.08.2019, 12:31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 64  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.