Reuters: Αδυναμία της Ελλάδας απέναντι στις προθεσμίες που θέτει η τρόικα

Άλλη μία προθεσμία έχασε η Αθήνα, προκειμένου να αποδεχθεί τους όρους της τρόικας με σκοπό την αποταμίευση του δεύτερου οικονομικού πακέτου βοήθειας, αναφέρει άρθρο του πρακτορείου Reuters, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες χάνουν την υπομονή τους με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, και άρα η μη εκταμίευση του νέου πακέτου των 130 δισ. ευρώ, θα οδηγούσε τη χώρα σε μία άτακτη χρεοκοπία και την πιθανή της έξοδο από την ζώνη του ευρώ, υποστηρίζει το άρθρο.

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αναμένεται να δώσουν την απάντησή τους σήμερα, έως τις 5 μ.μ.

Στο μεταξύ, εάν δεν υπάρξει από κοινού συμφωνία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το Reuters επικαλείται δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο, «τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν δώσει την έγκριση της [για την υλοποίηση των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων]». «Έχουμε ήδη χάσει προθεσμίες. Για να ετοιμάσουμε το νέο πακέτο βοήθειας και το αποτελεσματικό “κούρεμα” του χρέους μέχρι τα μέσα Μαρτίου, χρειάζεται να ξεκινήσουμε με την διευθέτηση μία σειράς τεχνικών ζητημάτων. Πρέπει να έχουμε τις τελικές αποφάσεις τώρα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του χρέους της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα κυβερνητικό στέλεχος είχε δηλώσει στο Reuters ότι δεν έχει δοθεί καμία προθεσμία για συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για την νέα δανειακή σύμβαση. Μοναδική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε επιπλέον.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η αρχικά προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για την Τετάρτη, ενδέχεται να διεξαχθεί τελικά την Πέμπτη.
Πηγή: skai.gr