Αισιοδοξία παρά τα εμπόδια για το PSI βλέπουν οι Βρετανοί

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επικαλούνται τον Τσαρλς Νταλάρα λέγοντας ότι οι ιδιώτες πιστωτές έχουν κάνει τις μέγιστες παραχωρήσεις που μπορούν στο θέμα των επιτοκίων των νέων ομολόγων. Αυτό, σχολιάζει η εφημερίδα, υπονοεί ότι περαιτέρω πίεση επί των ιδιωτών ομολογιούχων θα «σκότωνε» τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι το κλίμα το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα ήταν τεταμένο, καθώς έγινε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις δε θα κατέληγαν σε οριστική συμφωνία πριν τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Ο Γκάρντιαν γράφει ότι είναι οι απαιτήσεις της Γερμανίας για ευνοϊκότερο επιτόκιο για την Ελλάδα που προκαλεί το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις για το PSI, «πατώντας φρένο σε μία σχεδόν ολοκληρωμένη συμφωνία». Οι απαιτήσεις αυτές «αποτυπώνουν την ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ακόμα και αν διαγραφόταν το 50% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, σχολιάζει ο Γκάρντιαν.

Το BBC αναφέρει στην ανταπόκρισή του ότι οι συζητήσεις συνάντησαν απροσδόκητο εμπόδιο, με αυτό που διακυβεύεται να είναι η πτώχευση ή η σωτηρία της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, το σύνολο του βρετανικού Τύπου επισημαίνει την αισιοδοξία που εκφράζει τόσο ο Τσαρλς Νταλάρα όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Ο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ, οικονομικός αναλυτής της Ντέιλι Τέλεγκραφ εκτιμά ότι παρά τα εμπόδια ο κίνδυνος να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις το IIF είναι μικρός, όπως και η πιθανότητα να μην προκύψει τελικά κάποια εθελοντική συμφωνία.

Αυτό που σημειώνει πάντως η Τέλεγκραφ είναι ότι οι ιδιώτες πιστωτές εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη ενόχληση για το γεγονός ότι στο κούρεμα του ελληνικού χρέους δε συμμετέχουν και οι επίσημοι πιστωτές της χώρας, όπως η ΕΚΤ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός. Λονδίνο