Στο ναδίρ η «δημοφιλία» του ευρώ στη Σουηδία

Στο ναδίρ έχει βυθιστεί η «δημοφιλία» του ευρώ στη Σουηδία... «Θα περάσει πολύς καιρός έως ότου η Σουηδία κάνει αίτηση για ένταξη στο ευρώ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άντερς Μποργκ, καθώς οι Σουηδοί πολίτες φαίνεται έχουν θορυβηθεί από την κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η υποστήριξη των Σουηδών για υιοθέτηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου έπεσε σε επίπεδα ρεκόρ το Νοέμβριο.

«Μπορούμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι θα περάσει πολύς καιρός πριν η Σουηδία αποτελέσει μέρος της ζώνης του ευρώ» δήλωσε ο Μποργκ την Τρίτη σε συνέντευξή του. «Δεν λειτουργεί όπως περιμέναμε. Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρότερα».

Είναι χαρακτηριστικό
ότι η Σουηδία, που έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της από το 2007 οπότε ξεκίνησε η κρίση, πληρώνει λιγότερο για το δανεισμό της σε 10ετή και 30ετή ομόλογα από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Μποργκ, που διαμηνύει ότι δεν είναι ευρωσκεπτικιστής, και εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα η Σουηδία θα ενταχθεί στην ευρωζώνη, ζητά την πλήρη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από τα πλέον υπερχρεωμένα κράτη – μέλη, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία για το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να ενισχύσουν την υποστήριξή τους.

«Το 'κλειδί' για τους πολιτικούς είναι δουλέψουν σωστά στα δημοσιονομικά, και αν δινόταν ευκαιρία στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ να παρέμβουν, πιστεύω, ότι αυτό θα βοηθούσε ουσιαστικά στο να αποφορτιστεί η κατάσταση (σ.σ: με τις αγορές)» τόνισε.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας