Reuters: Η Ισπανία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική βοήθεια

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, η κεντροδεξιά ισπανική κυβέρνηση, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται αποκλειστικές πηγές, το Λαϊκό Κόμμα, «κληρονόμησε» μία οικονομία που βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, που έχει θέσει φιλόδοξους και δύσκολους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012, ενώ ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού της αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και διαθέτει έναν προβληματικό τραπεζικό τομέα.

Πηγή προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα, δήλωσε στο πρακτορείο «δεν πιστεύω ότι έχει ληφθεί αυτή η απόφαση, αλλά είναι μια από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι». Πάντως είπε ακόμα χρειάζεται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο Λαϊκό Κόμμα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «εάν πρέπει να το κάνουμε, θα το κάνουμε τώρα».

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι σε περίπτωση που η Ισπανία χρειαστεί εξτρά χρηματοδότηση, είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι πολιτικά προτιμότερο η απόφαση να ληφθεί από την κυβέρνηση γρήγορα, πριν αναγκαστεί να το κάνει αργότερα υπό την πίεση των αγορών.

Το πρακτορείο επικοινώνησε με μέλος του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα στο 4,45 του ΑΕΠ το 2012, κάτι που απαιτεί μεγάλες περικοπές, αλλά και μία καθώς και μια βαθύτερη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα που επλήγη από την κατάρρευση του τομέα των ακινήτων.
Πηγή: skai.gr