Λαγκάρντ: Αποφασισμένη να βοηθήσει την Ελλάδα η τρόικα

Αποφασισμένη να βοηθήσει την Ελλάδα είναι η τρόικα, παρά τα προβλήματα που καταγράφονται, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ που παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα μέλη της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι να κάνουν (το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας) να λειτουργήσει και να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα αναδιαρθρωθεί όπως πρέπει», διεμήνυσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι ξέσπασε μια νέα κρίση εμπιστοσύνης μέσα στο καλοκαίρι, η οποία επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση παγκοσμίως. Γι’ αυτό, είπε, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα «προκειμένου να αποτραπεί ένας επαπειλούμενος φαύλος κύκλος».

Η κ. Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε της διαπίστωσης των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπορεί να έχει έλλειμμα ιδίου κεφαλαίου, που φτάνει μέχρι και τα 200 δισ. ευρώ.

«Γενικώς θεωρούμε αναγκαία την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, έτσι ώστε να ισχυροποιηθούν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κρίσης δημοσίου χρέους και της αδύναμης ανάπτυξης» υποστήριξε.

Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση του ιδίου κεφαλαίου είναι αναγκαία για να εμποδίσει και την περαιτέρω μετάδοση του προβλήματος. Αναφερόμενη στις δυσοίωνες προοπτικές, η επικεφαλής του ΔΝΤ συνέστησε «να προσαρμόσουν οι χώρες αναλόγως το πρόγραμμα λιτότητάς τους και να δρομολογήσουν μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη».
Πηγή: skai.gr