Κλείσιμο

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Άλμα 40% στις εξαγωγές

Άλμα 40,4% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, οι εξαγωγές έφθασαν στα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2010.

Χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές ανήλθαν στα 7,6 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση 11,6%.

Η ανοδική τροχιά των εξαγωγών οφείλεται στις αυξητικές τάσεις των εμπορευματικών συναλλαγών προς όλες τις γεωγραφικές περιοχές, αλλά κυρίως στους συνεχιζόμενους ανοδικούς ρυθμούς τους προς τον ανεπτυγμένο κόσμο (χώρες ΟΟΣΑ) κατά 29,3% (με ιδιαίτερη συμβολή από την αύξηση προς την Τουρκία) που στο εξεταζόμενο εξάμηνο απορρόφησε το 53,5% της αξίας τους. Καθοριστική ήταν επίσης η αύξηση των εξαγωγών προς τη Βόρεια Αμερική η οποία διαμορφώθηκε στο 105,8% και προς τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική κατά 107,2%.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την πορεία των εξαγωγών εμφανίστηκε η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία τόνισε ότι η λεκάνη της Μεσογείου εξελίσσεται σε πρωταγωνιστική αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές.

«Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα περιφερειακό ρόλο στο διεθνές εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του ΠΣΕ ότι η Μεσόγειος μπορεί να εξελιχθεί στα επόμενα Βαλκάνια για τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr