Την επιτάχυνση της στήριξης στην Ελλάδα ζητά η γαλλική Φιγκαρό

Τη θέληση βουλευτών της πλειοψηφίας «να επιταχυνθεί η στήριξη προς την Ελλάδα» προβάλλει την Τρίτη με σχετικό ρεπορτάζ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Φιγκαρό».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος UMP εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο να συγκληθεί εντός του Αυγούστου, κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ώστε να επικυρωθεί το ταχύτερο δυνατό η ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου, σχετικά με το σχέδιο στήριξης στην Ελλάδα».

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε αποφασίσει τον προγραμματισμό έκτακτης συνεδρίασης στις αρχές Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι είναι πολύ αργά, εξαιτίας του πιεστικού κινδύνου διάδοσης της κρίσης του χρέους αυτή τη στιγμή.

Στο ρεπορτάζ της «Φιγκαρό» επισημαίνεται ότι, ήδη, υπήρχε σκέψη για έκτακτη σύγκληση της Βουλής τέλη Ιουλίου, με αρχές Αυγούστου, η οποία, όμως, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί λόγω του ότι το γαλλικό υπουργείο οικονομικών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχαν προετοιμασθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που επικαλείται ο συντάκτης, «τα σχετικά κείμενα προς συζήτηση μελετώνται ήδη» ώστε να είναι έτοιμα όσο το δυνατόν πιό γρήγορα.

Σε άλλο άρθρο και με τίτλο «Η πτώση των χρηματαγορών συνεχίζεται », η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις διαφωνίες στους κόλπους της Ευρώπης και για τον αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας στην οικονομία των κρατών.

Μακροπόθεσμα, η απόκλιση των επιτοκίων δανεισμού, μεταξύ της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, λέει η «Φιγκαρό», δεν πρόκειται να περιοριστεί, μέσω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ, αλλά μόνο μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων των πλέον αδύναμων κρατών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και σε δημοσιονομικά έσοδα.

Σχετικά με την Ιταλία επισημαίνεται ότι τίθεται «de facto» υπό επιτήρηση από την ΕΚΤ. Ο Ζαν Κλώντ Τρισέ και ο διάδοχός του στην προεδρία της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή, κοινή επιστολή προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοινώντας τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΚΤ για την απόκτηση ιταλικών κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές.

Η ΕΚΤ ζητεί συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές από την ιταλική κυβέρνση και ζητά από την χώρα να σεβαστεί ένα δραστικό σχέδιο πορείας, για το οποίο, άλλωστε, άσκησαν πιέσεις τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία.

« Η ΕΚΤ αντεπιτίθεται με βαριά καρδιά», τιτλοφορεί η «Λιμπερασιόν», άρθρο για την απόφαση της ΕΚΤ να επαναγοράσει ιταλικό και ισπανικό χρέος, μια πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται με ελάχιστο ενθουσιασμό και η οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εν λόγω πρωτοβουλία της ΕΚΤ φαίνεται να διχάζει τα κράτη-μέλη:«Υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένα κράτη, πιθανότητα η Γερμανία, εκφράζουν επιφυλάξεις», σχολιάζει ο Philippe Waechter οικονομικός αναλυτής στη Natixis.

«Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία αυτή παραβιάζει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στο βαθμό που η ΕΚΤ ξεπερνά τον παραδοσιακό ρόλο της ως αρμόδιας για την καταπόλεμηση του πληθωρισμού».

Με τίτλο « Μαύρη Δευτέρα για τα Χρηματιστήρια, παρά την κινητοποίηση των Δυτικών» η οικονομική «Λεζ Εκό», υπογραμμίζει από μέρους της ότι μετά το σοκ που προκάλεσε η υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ, οι G- 7 και G- 20, αλλά και η ΕΚΤ κατάφεραν χθες, την αποφυγή ενός διεθνούς «χρηματιστηριακού κράχ».

Ωστόσο, η ανησυχία σχετικά με τις προσεχείς κινήσεις των διεθνών οργανισμών εξακολουθεί να είναι έντονη.

Στο μεταξύ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία παραμένουν διχασμένες ως προς το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, το οποίο, αυτή τη στιγμή, διαθέτει δυνατότητα οικονομικής στήριξης της τάξης των 440 δισ. ευρώ. Επομένως, θα ήταν πολύ δύσκολο να στηρίξει την Ιταλία, το χρέος της οποίας αγγίζει τα 2.000 δισ. δολάρια, σε περίπτωση που η Ρώμη αποφάσιζε να ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Πηγή: skai.gr