Χαμηλό 15 ετών για το χρηματιστήριο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών υποχώρησε την Τετάρτη το χρηματιστήριο της Αθήνας, επηρεαζόμενο άμεσα από τις ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης χρέους στις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης.

Έκλεισε με μεγάλη πτώση 3,76% , στις 1.101,31 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 64,174 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό3,01% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,94%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνο η μετοχή της Jumbo παρέμεινε στα χθεσινά επίπεδα, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-8,54%), της Ελλάκτωρ (-8,47%), της MIG (-7,14%), της Marfin Popular Bank (-6,38%), της Eurobank (-5,91%) και του ΟΤΕ (-5,48%).

Όλοι οι επιμέρους δείκτες έκλεισε με πτώση και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (-8,89%), των Ασφαλειών (-8,16%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-6,92%), του Εμπορίου (-5,50%) και των Τηλεπικοινωνιών (-5,48%).

Ανοδικά κινήθηκαν 32 μετοχές, 115 πτωτικά και 33 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Δούρος +9,21%, Χατζηκρανιώτη +8,70%, Spider +8,33% και Βιοτέρ +8,33%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές:Alapis -12,90%, Βωβός -11,39%, Μπουτάρης (κ) -11,11% και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες -10,00%.

Αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια εξ αιτίας Ιταλίας - Ισπανίας

Η αναταραχή στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας δημιουργεί αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η κρίση χρέους οξύνεται, με την Κομισιόν να εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται τα spread των ιταλικών και των ισπανικών δεκαετών ομόλογων, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού τους κοντά στο 7%.

Αμέσως μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου του Μιλάνο ο ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκονι παρουσίασε το σχέδιο του για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν, αναγνώρισε ότι «το άλμα στα σπρεντ της Ιταλίας και της Ισπανίας προκαλούν βαθιά ανησυχία, δεν αντανακλούν όμως τη πραγματική κατάσταση στις δύο χώρες, αλλά την αμφιβολία των επενδυτών για την ικανότητα της Ευρωζώνης συνολικά να αντιμετωπίσει την εξελισσόμενη κρίση».

Η απόδοση των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό», σχολίασε ο φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE. «Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr