Αυξάνεται το φυσικό αέριο από τον Οκτώβρη

Αυξημένη κατά 5% θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου, εξαιτίας της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Από την 1η Οκτωβρίου, καταργείται η έκπτωση 18 % στην τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή του αερίου από την επόμενη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, θα καθορίζεται με βάση το κόστος αγοράς του καυσίμου από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και το περιθώριο κέρδους.

Η Εταιρία Παροχής Αερίου υποστηρίζει ότι η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν ακολουθούσε η τιμή του φυσικού αερίου την τιμή του πετρελαίου, οι αυξήσεις, σύμφωνα με την Έρικα Ξηρουχάκη, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας Φυσικού Αερίου, θα ξεπερνούσαν το 35%, ενώ με την απελευθέρωση το 35% θα είναι η εξοικονόμηση μεταξύ πετρελαίου και αερίου έως το 2013.

Η κα. Ξηρουχάκη επεσήμανε ότι ξεχνάμε την παλιά τιμολογιακή πολιτική «γιατί όπως γνωρίζουμε από τον Οκτώβριο επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αέριο και αυξάνεται σημαντικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου. Εάν διατηρούσαμε το υφιστάμενο σχήμα της πολιτικής τιμών μας η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξανόταν και αυτή πάρα πολύ μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης γιατί γνωρίζουμε ότι είναι συνδεδεμένες οι τιμές τους σήμερα».

Όπως εξήγησε «θα υπάρχει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου αυτή η σταθερή σχέση της ανταγωνιστικότητας του 18%. Σκεφτείτε όμως ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου αυξάνεται κατά 8,5% τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του 2013 θα αυξηθεί κατά 58% άρα θα μιλούσαμε και για αντίστοιχη αύξηση και των τιμών του φυσικού αερίου, θα μιλούσαμε για εκτίναξη τιμών. Προκειμένου να αποφύγουμε τόσο σημαντικές επιβαρύνσεις στους καταναλωτές μας αποφασίσαμε να αλλάξουμε τιμολογιακή πολιτική η οποία σε κάθε περίπτωση διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα του καυσίμου».

Τόνισε ότι «από τη στιγμή που θα υπάρξει αυτή η σταδιακή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης βάσει του εφαρμοστικού νόμου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 35%. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ πετρελαίου και αερίου μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει το 35%, να ξεπεράσει δηλαδή την σημερινή εξοικονόμηση».

Τέλος, εκτίμησε ότι «η ανταγωνιστικότητα του θα είναι κυμαινόμενη δεν θα είναι το σταθερό 18% που είχαμε μέχρι σήμερα, θα έχει μια κυμαινόμενη σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Επειδή πλέον η τιμή του θα συνδέεται με το κόστος αγοράς του φυσικού αερίου και όχι με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης θα υπάρχουν διακυμάνσεις που θα εξαρτώνται πια από το κόστος αγοράς του αερίου». Ωστόσο όπως είπε δε μιλάμε για μεγάλες διαφορές.
Πηγή: skai.gr