Βραβείο για τον Ζαν Κλοντ Τρισέ

Με το Βραβείο Παγκόσμιας οικονομίας τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, του IFW, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο κ. Τρισέ, 68 ετών, εκφώνησε ομιλία μετά από τη βράβευσή του από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ντένις Τζ. Σνόουερ.

Ο Γάλλος ειδήμων περί τα οικονομικά τιμήθηκε από κοινού με τον επιχειρηματία Βίκτορ Λ. Τσου και με τον πρώην οικονομικό σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης, Λόρενς Σάμερς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, που φέτος το φθινόπωρο εγκαταλείπει την τράπεζα, απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους. Αντιθέτως, εστίασε στη "βιωσιμότητα" της 17μελούς ευρωζώνης. "Δέκα τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην ευρωζώνη, από συστάσεώς της", τόνισε και σχολίασε ότι ένα τέτοιο οικονομικό μέγεθος είναι πολύ, πολύ εντυπωσιακό, αφού κατά την ίδια χρονική περίοδο στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν μόνον οκτώ εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Είπε παράλληλα, ότι τον Ευρωπαίο πολίτη ενδιαφέρει η σταθερότητα των τιμών και τόνισε ότι η ΕΚΤ θέλει να εξασφαλίσει για την ευρωζώνη μεσοσταθμικό πληθωρισμό της τάξης του 2%, ανέφερε.

Το IFW συγκαταλέγεται στα έξι μη κυβερνητικά Κέντρα οικονομικών ερευνών, που συμβουλεύουν τακτικά την κυβέρνηση στο Βερολίνο, για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής.
Πηγή: skai.gr