Κλείσιμο

Σόιμπλε: Στήριξη της Ελλάδας ή ανεξέλεγκτη πτώχευση

Για τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης της Ελλάδας εάν η χώρα δεν λάβει περαιτέρω οικονομική υποστήριξη ύψους τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ προειδοποιεί ο γερμανός υπoυργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την Welt.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει: «Βρισκόμαστε ενώπιον του πραγματικού κινδύνου της πρώτης ανεξέλεγκτης πτώχευσης κράτους εντός της ευρωζώνης».

Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Σόιμπλε θεωρεί απολύτως αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Αθήνα ενώ σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας.

«Μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2012, όπως έχει προγραμματιστεί στο τρέχον πρόγραμμα, είναι κάτι περισσότερο από μη ρεαλιστική». Αυτό σημαίνει ότι δεν επαρκεί το υπάρχον πακέτο για να καλύψει τις ανάγκες της Αθήνας. Για τον λόγο αυτόν ο γερμανός υπουργός αναμένει μια «ουσιαστική» επέκταση της ευρωπαϊκής βοήθειας. Αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη Welt, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται στην επιστολή του υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας. Οποιοδήποτε νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να εμπεριέχει μια δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των φορολογουμένων και των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας, γράφει ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία αυτή θα πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστική συμβολή των κατόχων ελληνικών ομολόγων».
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle, Σταμάτης Ασημένιος