ΕΕ: Καθοριστικής σημασίας η ανακοίνωση μέτρων από την Αθήνα

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της επίσκεψης του κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες, είναι καθοριστικής σημασίας να διευκρινιστούν τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν, αλλά και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, θα πρέπει ακόμη να υπάρξουν, από τις ελληνικές αρχές, εγγυήσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011, καθώς και για την αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά στις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από το ΔΝΤ για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, η εκπρόσωπος τόνισε ότι πρόκειται για έναν κανόνα γνωστό, που περιλαμβάνεται στο καταστατικό του Ταμείου και ο οποίος εφαρμόζεται σε όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα ενίσχυσης του ΔΝΤ.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι, λαμβάνοντας υπόψη την ενδεχόμενη αδυναμία της Ελλάδας να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες από τις αγορές το 2012, καθώς και το συγκεκριμένο κανόνα του ΔΝΤ, η Επιτροπή καλείται «να αντιμετωπίσει με προληπτικό τρόπο τα γεγονότα».

Πάντως, το περιεχόμενο της αντίδρασης αυτής θα εξαρτηθεί από την έκθεση της Τρόικας και τις εγγυήσεις που θα δώσουν οι ελληνικές αρχές, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
Πηγή: skai.gr