ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Περιπλέκεται περαιτέρω το θέμα της εκταμίευσης της 5ης δόσης

Το ΔΝΤ ζήτησε εγγυήσεις για συνέχιση της χρηματοδότησης, ενώ ο Γιούνκερ άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο μη εκταμίευσης της 5ης δόσης. Σκληρή δήλωση Ζισκάρ Ντ’ Εστέν για την Ελλάδα. Ανάλογη δήλωση και από τον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ.

 
Συνεχίζονται οι δηλώσεις αξιωματούχων, αλλά και οι πληροφορίες και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζήτησε εγγυήσεις προκειμένου να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα. «Δεν χορηγούμε ποτέ δάνεια εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει κενό (χρηματοδότησης). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε τα χρήματα των μελών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του Καρολάιν Ατκινσον, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την 5η δόση. Όπως είπε, «το Ταμείο ζητάει οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες για να εγκρίνει τη δόση προς την Ελλάδα».

Με σκληρό ύφος ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε ότι οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους -εννοώντας και την Ελλάδα- θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση.

Σε άλλο κλίμα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει εξαντλήσει τα μέσα βοήθειας προς τη χώρα μας, ανοίγοντας παράθυρο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblaat, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέρριψε το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, ενώ κατέστησε σαφές ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε πιο καταστροφικά αποτελέσματα ακόμη και από αυτή της Lehman Brothers.

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους απέκλεισε και η υποψήφια για το διευθυντικό θώκο του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο περιοδικό stern. «Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Η λύση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος -σύμφωνα και με το πρακτορείο Bloomberg- είναι κάτι ανάλογο με τη λεγόμενη πρωτοβουλία της Βιέννης. Η πρόταση προβλέπει οι ομολογιούχοι δεσμεύονται δημόσια να αγοράσουν νέα ομόλογα από την ελληνική κυβέρνηση σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν.

Η Ολλανδία πάντως από την πλευρά της θέτει ως όρο για τη συνέχιση της συμμετοχής στη χρηματοδότηση της Ελλάδας την πολιτική συναίνεση και την διενέργεια των αποκρατικοποιήσεων υπό την επιτροπεία των δανειστών. «Η συντηρητική αντιπολίτευση χρειάζεται να συμφωνήσει στα προτεινόμενα μέτρα αλλιώς δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα από την Ολλανδία», δήλωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ , Ολιβιέ Μπλανσάρ εκτίμησε ότι οι δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10ετής για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης Χοσέ Μαρία Παράμο ζήτησε από την Ελλάδα να σφίξει τα δόντια, ενώ ο Γάλλος ομόλογος του Κριστιάν Νουαγέ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του φιλέλληνα και ενός από τους πατέρες του ευρώ Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε μιλώντας στη γαλλική Les Echos ότι οι χώρες που χειρίστηκαν με άσωτο τρόπο τα οικονομικά τους, θα πρέπει να κηρύξουν πτώχευση.
«Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε… όχι όμως και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι 50% υποστήριξε ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν. Εξαιρετικά προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο Ότμαρ Ίσσινγκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος της.

• Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): «Δεν έχουμε καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί εάν μία χώρα μέλος της Νομισματικής Ένωσης περιέλθει σε στάση πληρωμών. Αυτό θα είναι μία εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '90, στην Αργεντινή και άλλες χώρες».

• Κριστίν Λαγκάρντ (Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ): «Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων».

• Γιαν Κες Ντε Γιάγκερ (Ολλανδός ΥΠΟΙΚ): «Η συντηρητική αντιπολίτευση χρειάζεται να συμφωνήσει στα προτεινόμενα μέτρα, αλλιώς δε θα υπάρξουν νέα χρήματα από την Ολλανδία».

• Βαλερί Ζισκάτ Ντ’ Εστέν (Πρώην Πρόεδρος Γαλλίας): «Εφόσον δε μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγεί από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε… όχι όμως και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

• Ότμαρ Ίσσινγκ (Πρώην επικεφαλής οικονομολόγος ΕΚΤ): «Η Ελλάδα δεν έχει μόνο έλλειψη ρευστότητας, αλλά και φερεγγυότητας».
 
Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων
Την Δευτέρα θα υπογραφεί η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του...
18.08.2019, 10:45
Μύκονος- Σαντορίνη πρωταγωνιστούν στο ράλι αφίξεων τουριστών
Σαφές στίγμα για τις περιοχές που πρωταγωνιστούν στις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, την εφετινή...
18.08.2019, 08:53
Μύκονος: Φοροδιαφυγή σε ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών- Η έρευνα της ΑΑΔΕ
Η φοροδιαφυγή με φόντο το νησί των ανέμων και η επιχείρηση με την εξωτική ονομασία «Villa Juanita Dolores».
17.08.2019, 20:51
Ρόδος: Βέβαιος για υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου στην Αφάντου ο Γεωργιάδης
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, σήμερα, στο Twitter, ο υπουργός, στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο...
17.08.2019, 18:18
Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα καταβληθούν οι συντάξεις
Κάποια από αυτά τα χρήματα, πάντως,θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου η...
17.08.2019, 17:51
Τα τρία στοιχήματα της κυβέρνησης στο Ελληνικό
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του...
17.08.2019, 14:47
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς μπορείτε να καταθέσετε αίτηση
Παράταση προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας...
17.08.2019, 11:30
Spiegel: Η κυβέρνηση Μέρκελ έτοιμη να σπάσει το δόγμα Σόιμπλε
Αν ο κίνδυνος για ύφεση αυξηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι διατεθειμένος να εκδώσει χρέος και να...
16.08.2019, 22:54
Αύξηση εσόδων τον Ιούλιο. 1,7 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.779 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές...
16.08.2019, 11:55
Ανησυχία για την ύφεση στην Γερμανία-«Όχι» της Μέρκελ σε μέτρα
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν θεωρεί στην παρούσα φάση απαραίτητη μια «δέσμη κινήτρων» για την τόνωση της...
15.08.2019, 10:08

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 65  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.