Κλείσιμο

Όλι Ρεν: Θετική έκπληξη η ανάπτυξη της Ελλάδας το α' τρίμηνο

Υπογραμμίζοντας ότι η ταχεία αποκλιμάκωση της ύφεσης και η διαφαινόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελούν μια «θετική έκπληξη», ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν επισήμανε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα μέσα στο 2011, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να παραμεριστούν οι πολιτικές διαφορές και οι έριδες στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμοστεί το «αναγκαίο» πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης και από την κυβέρνηση να βρουν μια πιο συναινετική γραμμή, ούτως ώστε όλα τα κόμματα να στηρίξουν το «αναγκαίο» πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι ένα τεστ αξιοπιστίας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και, σε τελική ανάλυση, ένα τεστ της πολιτικής βούλησης του ελληνικού λαού. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να ενωθεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομίας.

Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια του περασμένου έτους είναι «άνευ προηγουμένου», καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και σε ένα θαρραλέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.

Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ακόμη, την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2011, λόγω της ύφεσης το 2010, η οποία αποδείχθηκε υψηλότερη από το αναμενόμενο, αλλά και λόγω της προς τα πάνω αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το αν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι είναι πρόωρο να το σχολιάσει, παραπέμποντας στο συμβούλιο Eurogroup, που θα γίνει στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπου και θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα αυτό. Ο Επίτροπος οικονομίας, σημείωσε, επίσης, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας για το Οικονομικό Πρόγραμμα Προσαρμογής της Ελλάδας, καθώς και η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η ΕΕ θα είναι σε θέση να λάβει τις αποφάσεις της.

Τέλος, ο Επίτροπος Ρεν επισήμανε μια «θετική έκπληξη» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2011. Όπως είπε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 0,8%, έναντι ύφεσης -0,1% που προέβλεπε για το ίδιο διάστημα η Επιτροπή, στις τελευταίες εκτιμήσεις της. «Είναι ένα καλό νέο με ενθαρρυντικά μηνύματα», παρατήρησε ο Όλι Ρεν.
Πηγή: skai.gr