FT: Σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από Βερολίνο

Σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, φέρεται να εκπονεί το Βερολίνο σύμφωνα με όσα αναφέρουν το Σάββατο oι Financial Times, λίγες ημέρες από την επίμαχη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία ανακάλεσε μάλλον χλιαρά κάνοντας λόγο για "παρερμηνεία".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κάτοχοι ομόλογων θα μπορούσαν να τα ανταλλάξουν με άλλα προϊόντα, ή τα ομόλογα θα μπορούσαν να αγοραστούν από τον μηχανισμό στήριξης.

"Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν οπωσδήποτε καταστροφική" σημείωσε από την πλευρά του ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μερκελ θα στήριζε το εγχείρημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε προ ημερών ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πριν από το 2013 (οπότε ενεργοποιείται ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης) η αναδιάρθρωση θα ήταν εφικτή μόνο σε εθελοντική βάση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είχε αφήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ

Πάντως, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή υπογράμμισε ότι «οι φήμες» σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους είναι «παντελώς αβάσιμες».

Αλλά και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνεχίζουν να διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν η Ελλάδα σκόπευε να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της και αν πιστεύαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι επιλύσιμο, τότε δεν επρόκειτο να στηρίζαμε σήμερα την Ελλάδα".
Πηγή: skai.gr