Κινηματικός έλεγχος στο χρέος

Πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος, αναλαμβάνουν κινήσεις πολιτών, βουλευτές, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των τεχνών και συνδικαλιστικές ενώσεις με στόχο την εξακρίβωση των αιτιών διόγκωσης του δημόσιου χρέους, τους όρους με τους οποίους έχουν συναφθεί τα δάνεια καθώς και τη χρήση των δανείων.

Την πρωτοβουλία έχουν στηρίξει με την υπογραφή τους δεκάδες προσωπικότητες διεθνούς κύρους, καθηγητές πανεπιστημίων και οικονομολόγοι από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Νόαμ Τσόμσκι και ήδη είναι μεγάλη και ανοιχτή η λίστα των Ελλήνων που στηρίζουν την πρωτοβουλία

Στόχος της επιτροπής, όπως ανέφεραν μέλη της σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, είναι αρχικά να κατανοήσει ο ελληνικός λαός γιατί και με ποιους τρόπους διαμορφώθηκε το χρέος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας αποτελεί επιδίωξη της επιτροπής να εξετάσει τη νομιμότητα του χρέους, αν δηλαδή ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες και ποιος ο ρόλος των τραπεζών, γιατί ενώ σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, προβλεπόταν ότι το χρέος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ, δεν τηρήθηκε αυτή η υποχρέωση και εν γνώσει των τραπεζών συνεχιζόταν ο δανεισμός του Ελληνικού κράτους.

Θέλουν να διερευνήσουν το απεχθές κομμάτι του χρέους και αν είναι νομιμοποιημένο, εάν δηλαδή διαμορφώθηκε προς όφελος του Ελληνικού λαού, να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, εάν έχει ηθική, νομική και κοινωνική βάση, δεν μπορούμε είπε ο καθηγητής να διαλύσουμε το κοινωνικό κράτος, τα σχολεία και τα νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουμε το χρέος.

Η πρωτοβουλία αποκτά και κινηματικά χαρακτηριστικά, όπως είπε η Σοφία Σακοράφα, η δημιουργία αυτού του κινήματος είναι το απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού, να πληροφορηθεί, να μάθει και να κατανοήσει το πως και το γιατί και με ευθύνη τίνος φτάσαμε μέχρι εδώ. Μπορεί, πρόσθεσε, να γίνει το πολιτικό εργαλείο που θα δημιουργήσει τα πολιτικά υποκείμενα που θα αντισταθούν σε πρακτικές μονοδρόμου, σε αντιλαϊκές πολιτικές, μοιρολατρικές και παθητικές στάσεις.

Στόχος επίσης των μελών της πρωτοβουλίας είναι η ΕΛΕ να αποκτήσει θεσμικές αρμοδιότητες ελέγχου, όπως τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η επιτροπή θα είναι διεθνής, εκτός από το κινηματικό κομμάτι, τους καλλιτέχνες, πολιτικούς, καθηγητές κλπ θα αποτελείται από ορκωτούς λογιστές του χρέους και των δημόσιων οικονομικών, νομικούς οικονομολόγους, και η πρωτοβουλία επιδιώκει να αποκτήσει "κάτω από το βάρος της κοινωνικής πίεσης", όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πλήρη πρόσβαση στις συμβάσεις δημόσιου χρέους των τελευταίων 4 δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, και κάθε μορφής διμερών κρατικών υποχρεώσεων, σε εκθέσεις και στοιχεία προϋπολογισμών, πρόσβαση σε συμβάσεις και συνάψεις δανείων, τα οποία δυστυχώς όπως ανέφερε δεν δίνονται ούτε στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης ο ειδικός λογαριασμός αποκρατικοποιήσεων, στον οποίο θα συγκεντρώνονταν τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις και θα διοχετεύονταν για το σκοπό της μείωσης του χρέους, όμως κανείς δεν γνωρίζει που έχουν διοχετευθεί όλα αυτά τα χρήματα.

Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Σοφία Σακοράφα και ο Σπύρος Παπασπύρος.
Πηγή: Κυριάκος Αργυρόπουλος