Κλείσιμο

«Ανάφλεξη» στις τιμές του πετρελαίου λόγω Λιβύης

Ξέφρενη «κούρσα» σημειώνουν τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αναταραχές στην πετρελαιοπαραγωγό Λιβύη επιτείνονται. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ταραχές ξεσπούν σε χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ διαμορφώθηκε το πρωί στα 108,45 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, σημειώνοντας άνοδο 2,71 δολάρια σε σχέση με τη Δευτέρα.

Μεγάλη άνοδο, πάνω από 2 δολάρια, σημείωσε και η τιμή του αμερικανικού αργού, φθάνοντας στα 94,20 δολάρια το βαρέλι.

«Η αγορά είναι πολύ νευρική εξ αιτίας των νέων για την αναταραχή στη Λιβύη και το γεγονός αυτό ωθεί τις τιμές προς τα πάνω», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ αναλυτής της τράπεζας Barclays, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση κινδυνεύει να εκραγεί στις επόμενες λίγες ημέρες και φαίνεται ότι η αβεβαιότητα στην περιοχή δεν θα εξαλειφθεί σύντομα».

Καθώς οι φονικές μάχες σε πόλεις της Λιβύης μαίνονται, μία βιομηχανία πετρελαίου σταμάτησε την ημερήσια παραγωγή 100.000 βαρελιών, που αντιστοιχεί στο 6% της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Η εξέγερση στη Λιβύη ήταν η πρώτη από αυτές που ξέσπασαν στη Βόρειο Αφρική με άμεση επίδραση στην παροχή πετρελαίου.

Η τιμή του μπρεντ έχει αυξηθεί 13% από την αρχή του 2011, ενώ του αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά 2%. Ένα μεγάλο μέρος της ημερήσιας παραγωγής 1,6 εκατομμυρίων της βαρελιών της Λιβύης είναι σε κίνδυνο μετά τις απειλές του ηγέτη της φυλής Al Zuwayya στην Ανατολική Λιβύη ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές, αν οι αρχές δεν σταματήσουν τη βία εναντίον των διαδηλωτών.

ΙΕΑ: «Υπάρχουν αρκετά αποθέματα αργού»
Μια σημαντική αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει, έστω και μικρή, αναστάτωση στην παραγωγή αργού, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αναταραχών στη Λιβύη. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), επιβεβαιώνει ωστόσο ότι υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα και ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα.

«Η αγορά είναι 'σφικτή'», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Ναμπούο Τανάκα, στο περιθώριο συνεδρίασης των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. «Αν έχουμε μια μικρή αναστάτωση, αυτό μπορεί να προκαλέσει άλμα», πρόσθεσε ο κ. Τανάκα.
Πηγή: skai.gr