Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ζητεί η ΤτΕ

Διαβάστε την έκθεση της ΤτΕ ΕΔΩ

Σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση την ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας συστήνει στην έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Προβλέπει ύφεση 3% και για το 2011 στην ελληνική οικονομία, μείωση του πληθωρισμού στο 2,2% και περαιτέρω μείωση των μέσων αποδοχών των εργαζομένων κατά 5%.

Ο διοικητής προβλέπει ακόμα ότι η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες θα σημειώσει μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής το 2011.

Ο Γιώργος Προβόπουλος ζητεί κοινωνική συναίνεση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ενώ συστήνει περαιτέρω περιορισμό των δαπανών, βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ακόμη, ζητεί να γίνει κατανοητό ότι οι αλλαγές δεν επιβάλλονται από το μνημόνιο αλλά αποτελούν μέρος της πορείας ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ ζητεί να αντιμετωπιστούν και τα φαινόμενα άρνησης που δημιουργούν ρήγμα στο κράτος δικαίου και αν γενικευτούν θα υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο.

Ύφεση 4,5% για την ελληνική οικονομία
Στο μεταξύ, με ύφεση 4,5% έκλεισε το 2010 η ελληνική οικονομία έναντι πρόβλεψης 4,2% σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους η ύφεση έφτασε το 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Η εξέλιξη αποδίδεται στη μεγάλη μείωση των καταναλωτικών αλλαγών παρά το γεγονός ότι στο τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε σημαντική βελτίωση το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
Πηγή: skai.gr