Δανία: Μινκ-«Ζόμπι» που θανατώθηκαν λόγω του κορωνοϊού «βγήκαν» από τους τάφους τους

Πέρυσι, η Δανία θανάτωσε εκατομμύρια εκτρεφόμενα βιζόν, αφότου ξέσπασαν λοιμώξεις κορωνοϊού μεταξύ των ζώων. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες, τα θανατωμένα βιζόν που θάφτηκαν βιαστικά, άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια του εδάφους.

Το Νοέμβριο του 2020, οι δανικές αρχές ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για τη σφαγή όλων των εκτρεφόμενων βιζόν στη χώρα αφότου περισσότερες από 200 φάρμες ανέφεραν μολύνσεις SARS-CoV-2 στα ζώα τους, ανέφερε το Live Science. 

Ο ιός, που προκαλεί την COVID-19 σε ανθρώπους, εμφάνισε μεταλλάξεις και εξαπλώθηκε στα βιζόν. Οι δανικές αρχές ανησυχούσαν ότι ο μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί στους ανθρώπους και να επιδεινώσει την πανδημία.

Λόγω αυτής της ανησυχίας, η δανική κυβέρνηση εξέδωσε την εντολή της στις αρχές Νοεμβρίου 2020 να θανατωθούν τα βιζόν σε 289 φάρμες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) . Τα περισσότερα από τα περίπου 17 εκατομμύρια θανατωμένα βιζόν κάηκαν σε αποτεφρωτήρες αποβλήτων, αλλά λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, περίπου 4 εκατομμύρια βιζόν θάφτηκαν σε στρατιωτικές περιοχές στη δυτική Δανία, όπως ανέφερε το Reuters.

Ένας από τους μαζικούς τάφους βρίσκεται κοντά σε μια λίμνη και ο άλλος κοντά σε μια πηγή πόσιμου νερού, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση του νερού στους κατοίκους της περιοχής. 

Λίγο καιρό μετά την αρχική ταφή τους, τα βιζόν άρχισαν να «σκαρφαλώνουν» στο έδαφος, σαν μια σκηνή ταινίας με ζόμπι, ανέφερε το NBC News. Οι σοροί των μινκ φαίνεται πως ωθήθηκαν προς την επιφάνεια λόγω των αερίων που συγκεντρώνει το σώμα τους και φουσκώνει, καθώς αποσυντίθενται.

Η δανική κυβέρνηση αποφάσισε να ξανασκάψει τους μαζικούς τάφους βιζόν, ξεκινώντας το Μάιο του 2021 και αυτό το σχέδιο είναι πλέον σε εξέλιξη, ανέφερε το Reuters. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα 4 εκατομμύρια βιζόν θα καούν σε 13 μονάδες αποτέφρωσης στη Δανία, μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
 

Πηγή: Live Science