Η τρύπα όζοντος μεγαλώνει πάνω από την Ανταρκτική

Μεγαλώνει η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος με αφορμή την 30ή επέτειο της Συνθήκης της Βιέννης για την προστασία του όζοντος.

Οι φετινές παρατηρήσεις με διάφορα μέσα (επίγεια, δορυφορικά κ.ά.) επιβεβαιώνουν ότι μια μεγάλη τρύπα όζοντος αναπτύσσεται ξανά πάνω από την Ανταρκτική. Το 2014, η τρύπα αυτή στο μέγιστο σημείο της έφθασε τα 24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου όση ήταν και το 2013.

Η τρύπα «ανοίγει» πάνω από την Ανταρκτική κάθε άνοιξη του νοτίου ημισφαιρίου (δικό μας φθινόπωρο). Τα επίπεδα του όζοντος στην περιοχή αυτή αναμένεται να επανέλθουν στα προ του 1980 επίπεδα μόνο μετά το 2070.

Η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος επισημαίνει ότι από από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, έχουν υπάρξει σημαντικές επιτυχίες, καθώς οι ουσίες που καταστρέφουν το όζον συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ τα επίπεδα του όζοντος εμφανίζουν σημαντική αύξηση στο ανώτερο στρώμα της στρατόσφαιρας, σε υψόμετρο περίπου 40 χιλιομέτρων.

Όμως παρά την αύξηση του όζοντος σε μεγάλα ύψη, τα επίπεδα της στήλης του όζοντος σε όλα τα ύψη της ατμόσφαιρας έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά μετά το 2000, εμφανίζοντας περιοδικές ετήσιες διακυμάνσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη αραίωση του όζοντος που παρατηρείτο έως τη δεκαετία του '90, έχει σταματήσει πλέον.



Πηγή: skai.gr