ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


13.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα ως το 2020

Η ΕΕ σχεδιάζει μια τεράστια επέκταση των υποδομών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με δεσμευτικούς στόχους πολλαπλασιασμού του αριθμού των σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για μία χαμηλή σε εκπομπές άνθρακα αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

 
Η ΕΕ σχεδιάζει μια τεράστια επέκταση των υποδομών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με δεσμευτικούς στόχους πολλαπλασιασμού του αριθμού των σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για μία χαμηλή σε εκπομπές άνθρακα αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

«Χρειαζόμαστε στόχους», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Siim Kallas, παρουσιάζοντας τη στρατηγική καθαρών καυσίμων την περασμένη εβδομάδα.

«Προτείνουμε να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020, και τουλάχιστον 10% αυτών να πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε δημόσιους χώρους».

Το σχέδιο ύψους 10δις €, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τη βιομηχανία, έχει στόχο να σπάσει τον «φαύλο κύκλο», που εμποδίζει την κατασκευή οχημάτων χαμηλών σε εκπομπές άνθρακα εξαιτίας της έλλειψης ανάλογων υποδομών.

Στις μελλοντικές προτάσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι η πρόβλεψη για χώρους παρκινγκ και λωρίδες κυκλοφορίας για οχήματα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Και οι δύο προτάσεις είναι «εξαιρετικά σημαντικά εργαλεία που μπορούν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε αξιωματούχος της ΕΕ.

Στην παρούσα πρόταση, η ΕΕ θεσπίζει ποσοστώσεις για το υδρογόνο και το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), καθώς και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

13.000 σημεία φόρτισης για την Ελλάδα- μόλις «3» το 2011
Ο αριθμός των απαιτούμενων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων διαφέρει ανάλογα με τα σχέδια παραγωγής κάθε χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία για παράδειγμα έχουν στόχο για το 2020 να παράγουν 1,55εκ, 1εκ και 2 εκ ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντίστοιχα.

Επομένως, για το Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των σημείων φόρτισης θα αυξηθεί από τους 703 πέρυσι στους 1,22εκ, 10% εκ των οποίων θα έχει δημόσια χρηματοδότηση. Στη Γερμανία, ο αριθμός των σταθμών φόρτισης θα αυξηθεί από τους 1.937 στους 1,5εκ και στη Γαλλία από τους 1.600 στους 970.000.

Για την Ελλάδα που το 2011 είχε μόλις 3 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Κομισιόν προτείνει 13.000 σημεία έως το 2020. Ωστόσο η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει σχέδια για τον αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2020.

Σημειώνεται επίσης ότι στον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Νότο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, με άκρως φιλόδοξα σχέδια για το 2020.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία το 2011 είχε 1350 σημεία φόρτισης, η Κομισιόν προτείνει μέχρι το 2020 12.000 ενώ τα σχέδια της χώρας μέχρι το 2020 είναι 200.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αντίστοιχα, η Ιταλία το 2011 είχε επίσης 1350 σημεία φόρτισης, προτεινόμενα για το 2020 είναι 125,000 ενώ σχεδιάζει να παράγει 130.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2015!

Η Ισπανία είχε 1356 σημεία φόρτισης το 2011, πρόταση της Κομισιόν είναι να αυξηθούν στα 82.000 ενώ τα εθνικά σχέδια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγγίζουν τα 2.500.000.

 «Η έλλειψη κοινόχρηστων σημείων φόρτισης αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον ανασχετικούς παράγοντες για τη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στη χώρα μας μάλιστα εκτός των άλλων εξακολουθούν να υπάρχουν πλήθος κανονιστικών και διοικητικών εμποδίων για την εγκατάσταση και λειτουργία προσβάσιμων σταθμών φόρτισης. Οι σχετικοί στόχοι που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη κοινόχρηστων σημείων φόρτισης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιήσουν άμεσα και τις Ελληνικές αρχές, καθώς η προώθηση της ηλεκτροκίνησης θα έχει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για τους καταναλωτές, αλλά και για τη χώρα συνολικά», σχολίασε στην EurActiv.gr ο κ. Δημήτρης Μιχαρικόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας FORTISIS, που παρέχει υπηρεσίες εγκατάστασης και ανάπτυξης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.  

«Δε θεωρούμε ότι αυτοί οι στόχοι για κάθε κράτος θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα», είπε ο Kallas, επίτροπος εμπορίου. «Είναι οικονομικά εφικτό και δε νομίζω ότι θα υπάρξει αντίσταση που θα προκαλέσει τιμωρητική δράση».

Τυποποίηση των πριζών
Ωστόσο η αντίδραση για τις προτάσεις προήλθε από το Παρίσι, αφού η Κομισιόν αποφάνθηκε υπέρ της τυποποίησης της γερμανικής πρίζας «Τύπου 2» για τις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Γαλλία πιστεύει ότι αυτό θα δώσει στους γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων «ισχυρό πλεονέκτημα» στην μεγάλη μάχη για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Η τυποποίηση των πριζών συγκεκριμένα «παρέχει προβλεψιμότητα στους επενδυτές, επιτρέπει τις οικονομίες κλίμακας, μειώνει τα κόστη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και είναι σημαντική για την αύξηση της αποδοχής από τους χρήστες», είπε η Cara McLaughlin, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Υδρογόνο, συμπιεσμένο και υγροποιημένο φυσικό αέριο
Για τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, η Κομισιόν προτείνει μέγιστη απόσταση μεταξύ των σταθμών φόρτισης 300χλμ, προκειμένου να κατευνάσει τους ίδιους φόβους για το «άγχος της αυτονομίας», όπως στην επέκταση των σημείων φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Επιτροπή προτείνει την εγκατάσταση πρατηρίων ανεφοδιασμού ΥΦΑ και στους 139 λιμένες θαλάσσιας και εσωτερικής ναυσιπλοΐας για το Διευρωπαϊκό Βασικό Δίκτυο έως το 2020 και έως το 2025, αντίστοιχα. Δεν πρόκειται για μεγάλους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου, αλλά για σταθερούς ή για κινητούς σταθμούς ανεφοδιασμού. Με τον τρόπο καλύπτονται όλα τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Jos Dings, διευθυντής του think tank Μεταφορές και Περιβάλλον, είπε ότι τα συνδυαστικά μέτρα της Κομισιόν αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο κομμάτι σε ένα πολύ πιο σύνθετο παζλ που απαιτείται για να απαλλάξει τις ευρωπαϊκές μεταφορές από τον άνθρακα μέχρι το 2050.

«Δε χρειάζεται να σπάσουμε το μονοπώλιο των υγρών καυσίμων στην αγορά των μεταφορών αλλά επίσης χρειαζόμαστε καλύτερα οχήματα, τιμολόγηση και υποδομές», υπογράμμισε.

Σε σύνολο 200εκ επιβατικών αυτοκινήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν περίπου 11,000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις χώρες της ΕΕ και περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα που κινούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Ιστορικό
Τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι από μόνα τους υπεύθυνα για περίπου το 12% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κυριότερο αέριο θερμοκηπίου.

Η ΕΕ πρότεινε νομοθεσία το 2007, θέτοντας πρότυπα αποδόσεων για τις εκπομπές από τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Αυτήν η νομοθεσία, που υιοθετήθηκε το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής για την βελτίωση της οικονομίας των καυσίμων των αυτοκινήτων και για την βεβαίωση ότι εκπομπές από νέα επιβατικά αυτοκίνητα στην Ε.Ε δεν υπερβαίνει 120 γρ.CO2/χλμ.

Η πολυαναμενόμενη Λευκή Βίβλος για τις Μεταφορές, που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή τον Φεβρουάριο το 2011, προαναγγέλλει μέτρα για αύξηση των 1.8 τρισεκατομμυρίων ευρώ που η ΕΕ λέει ότι είναι αναγκαία για επενδύσεις σε έργα υποδομής τα επόμενα 20 χρόνια για να χτίσει ένα ανταγωνιστικό μεταφορικό σύστημα που θα αυξήσει την κινητικότητα, θα αφαιρέσει σημαντικά εμπόδια σε καίρια σημεία και θα αυξήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Παράλληλα, η Επιτροπή ανέφερε ότι οι προτάσεις της πρόκειται να μειώσουν δραματικά την εξάρτηση της Ευρώπης στο εισαγόμενο πετρέλαιο και θα μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην μεταφορά έως και 60% μέχρι το 2050.
 
Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου που έμοιαζε με δίποδο κροκόδειλο
Νέα είδη σαρκοφάγων θηριόποδων δεινοσαύρων βρέθηκαν στην Βαλένθια της Ισπανίας.
25.08.2019, 11:16
Η μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη κοστίζει 1000 δολάρια ανά κάτοικο
Το να τηρηθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα θα στοίχιζε 1000 δολάρια τον χρόνο κι ανά...
23.08.2019, 21:35
Κολυμπώντας με χιλιάδες μέδουσες.Θα το τολμούσατε;
23.08.2019, 13:15
Το μέλλον της Γης εξαρτάται από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας (pics)
Η πόρτα του "ψυγείου" της γης έχει μείνει ανοιχτή με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και τη στάθμη της...
22.08.2019, 21:16
Ηράκλειο: Εθελοντικές ομάδες καθάρισαν την παραλία Καρτερού
Όταν ενώνονται ομάδες για καλό σκοπό, αυτό που μπορούν να καταφέρουν, είναι σημαντικό, λένε τα ίδια τα μέλη...
22.08.2019, 19:27
Κιάτο: Δύτες βούτηξαν στο λιμάνι και ψάρεψαν… χαλιά και στάμνες (pics)
Το αποτέλεσμα της κατάδυσης σε 50 λεπτά έφερε στην επιφάνεια 400 κιλά απορριμμάτων από το βυθό!
22.08.2019, 14:09
Καταστρέφεται ο πνεύμονας του πλανήτη: Επιτάχυνση αποψίλωσης του Αμαζονίου
Η ανεξέλεγκτη υλοτόμηση καθώς και η συστηματική μετατροπή της ζούγκλας του σε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες...
22.08.2019, 13:12
«Ελληνικοί» σκελετοί βρέθηκαν στην μυστηριώδη Λίμνη των Νεκρών στα Ιμαλάια
Εντυπωσιακά ευρήματα νέας έρευνας που εξέτασε μέρος των εκατοντάδων σκελετών που βρίσκονται σε υψόμετρο...
22.08.2019, 13:11
Ο Αμαζόνιος φλέγεται-Ο Μπολσονάρο κατηγορεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις
Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο κατηγορεί τις Μη Κυβερνητικές...
21.08.2019, 18:58
Σκουπίδια και μπάζα γέμισαν τους δρόμους στην Σαλαμίνα (Vid+pics)
Ντροπιαστικές εικόνες στην Σαλαμίνα με κάδους που έχουν ξεχειλίσει από σκουπίδια και μπάζα εν μέσω θέρους...
21.08.2019, 17:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 27  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.