Ανενεργοί νόμοι και ρυθμίσεις λόγω της μη έκδοσης εγκυκλίων

Κενό γράμμα παραμένει σειρά πολεοδομικών ρυθμίσεων και νόμων, εξαιτίας της μη έκδοσης των αναγκαίων ερμηνευτικών εγκυκλίων και αποφάσεων, ενώ σε «λουκέτο» οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, οι Ειδικές Υπηρεσίες Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) και Κατεδαφίσεων, εξαιτίας της ολιγωρίας που επιδεικνύεται, εκ μέρους των αρμοδίων, για την ανανέωση της απόσπαση όσων υπηρετούν, στην ΕΥΕΠ και την ενίσχυση (με πόρους και προσωπικό) της Υπηρεσίας κατεδαφίσεων.

Μεταξύ των πολεοδομικών ρυθμίσεων που παραμένουν ανενεργές, είναι:

- η μεταβίβαση όσων αυθαιρέτων κτισμάτων έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τακτοποίησης,
- ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός,
- οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές και,
- οι Ελεγκτές Δόμησης.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα αυθαίρετα κτίσματα: σύμφωνα με πρόσφατη ρύθμιση, του ΥΠΕΚΑ, όσα έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τακτοποίησης, μπορούν να μεταβιβαστούν, εφόσον ο ιδιοκτήτης καταβάλλει το 30% του επιβληθέντος προστίμου.

Η μη έκδοση, όμως, των προβλεπόμενων εγκυκλίων και αποφάσεων, καθιστά την ρύθμιση ανενεργή και οποιαδήποτε μεταβίβαση άκυρη. Κάτι που επιβεβαίωσε με δήλωσή του στον ΣΚΑΪ και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας, τονίζοντας: οι συμβολαιογράφοι δεν προχωρούμε σε πράξεις μεταβίβασης αυθαιρέτων, ακόμη κι εάν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει βεβαίωση ότι κατέβαλε το 30% του επιβληθέντος προστίμου. Κι αυτό, γιατί η μη έκδοση των προβλεπόμενων εγκυκλίων και αποφάσεων καθιστά την ρύθμιση ανενεργή και ως εκ τούτου, κάθε πράξη μεταβίβασης άκυρη και ποινικά κολάσιμη για τον συμβολαιογράφο.

Αντιστοίχως, προβληματική είναι και η εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, όπου, καθημερινώς, ανακύπτουν ερωτήματα, καθιστώντας επιτακτική της έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων, ενώ μη εφαρμόσιμες (για τους προαναφερθέντες λόγους) είναι και οι ρυθμίσεις που διέπουν τους ενεργειακούς επιθεωρητές και τους ελεγκτές δόμησης.

Σε ότι αφορά την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έως τον Απρίλιο, θα αποχωρήσουν οι 25 από τους 33 επιθεωρητές, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, αλλά και της ολιγωρίας που επιδεικνύεται για την ανανέωση των αποσπάσεών τους.

Οι εκκρεμείς, σήμερα, υποθέσεις, ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες και σε κάθε επιθεωρητή αναλογούν, προς διερεύνηση, περισσότεροι από πενήντα φάκελοι.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς ΥΠΕΚΑ δεν έχουν, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα, αφού για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) απαιτούνται τέσσερις υπουργικές αποφάσεις και μία πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Για την ακρίβεια, απαιτούνται αποφάσεις του υπουργού που εποπτεύει την Υπηρεσία από την οποία διατίθεται ο επιθεωρητής, του υπουργού ΥΠΕΚΑ (ο οποίος εποπτεύει την Υπηρεσία Επιθεωρητών), καθώς και οι υπογραφές των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Ως πλέον ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα, θεωρείται η παράταση των αποσπάσεων όσων, ήδη, έχουν μετακινηθεί στην ΕΥΕΠ, δεδομένης της εμπειρίας την οποία έχουν αποκτήσει.

Ακόμη χειρότερη είναι κατάσταση στην Υπηρεσία κατεδαφίσεων
, αφού αν και πέρασαν τρία χρόνια από την δημιουργία της, παραμένει χωρίς πιστώσεις, εξοπλισμό και προσωπικό. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην συγκεκριμένη Υπηρεσία, είναι, ότι, αυτή την στιγμή, υπάρχουν τρεις επιθεωρητές, εκ των οποίων, ο ένας, συνταξιοδοτείται το 2013.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάποιοι έκαναν λόγο για πράσινη ανάπτυξη και, ότι η Ελλάδα θα γίνει «η Δανία του Νότου», ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να τονίζουν την αταλάντευτη προσήλωσή τους, στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος....
Πηγή: Δημήτρης Λάππας