Με εμπορικό πόλεμο στην ηλιακή ενέργεια, απειλεί την ΕΕ η Κίνα

Οι κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας προειδοποίησαν την Πέμπτη για εμπορικό πόλεμο και κάλεσαν την κινεζική κυβέρνηση να απαντήσει με κάθε μέσο στην καταγγελία αντιντάμπινγκ των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Ευρωπαϊκές εταιρείες με πρωτοπόρα την γερμανική SolarWorld AG, ζήτησαν από την ΕΕ να ερευνήσει ισχυρισμούς ότι οι κινεζικές εταιρείες πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από την αγοραία αξία στην Ευρώπη- την μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως.

Η SolarWorld πήρε παρόμοια πρωτοβουλία στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τον Μάιο δασμούς της τάξεως 31% στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα. «Εάν η ΕΕ ακολουθήσει το προηγούμενο των ΗΠΑ και ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ στα κινεζικά ηλιακά προϊόντα, η κινεζική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας θα δεχθεί θανάσιμο πλήγμα», είπε ο Wang Yiyu, επικεφαλής της κινεζικής Yingli Solar.

«Η έρευνα θα προκαλέσει επίσης μεγάλης κλίμακας εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΕΕ, που θα στοιχίσει τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές», τονίστηκε σε ανακοίνωση 4 μεγάλων κινεζικών εταιρειών- Yingli, SunTech, Trina και Canadian Solar.

Οι δυτικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας βρίσκονται σε σύγκρουση με τους κινέζους ανταγωνιστές τους εδώ και χρόνια, κατηγορώντας τους ότι λαμβάνουν πλούσια πιστωτικά όρια προσφέροντας προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, ενώ οι ευρωπαίοι δρώντες δίνουν μάχη για την αναχρηματοδότηση.

Μια πιθανή εμπορική δράση στην Ευρώπη πιθανώς θα προκαλέσει αντίποινα από την πλευρά της Κίνας, λαμβάνοντας παρόμοια μέτρα εναντίον των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλιακής ενέργειας.

«Καλούμε την κινεζική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα και αποφασιστικά μέτρα για να προστατέψει τα νόμιμα συμφέροντα της κινεζικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας», είπε ο Wang.
Περίπου 60% των κινεζικών εξαγωγών ηλιακής ενέργειας, αξίας 29.5δις €, πήγαν στην ΕΕ το 2011, τόνισαν οι 4 κινεζικές εταιρείες. Η Κομισιόν έχει χρονικό όριο 45 ημερών να αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει την έρευνα.

Όχι ενωμένο μέτωπο

Το αίτημα προς την Κομισιόν, του οποίου ηγήθηκε η γερμανική SolarWorld, προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλά μέρη της βιομηχανίας, που ισχυρίζονται ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα πλήξει όλα τα μέρη του τομέα της ηλιακής ενέργειας.

«Ελπίζουμε η Κομισιόν να αναγνωρίσει ότι οποιοδήποτε μέτρο προστατευτισμού θα βλάψει ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα υπονομεύσει χρόνια προόδου», είπε ο Jerry Stokes, επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιχείρησης Suntech, τη νούμερο ένα εταιρεία ηλιακών πάνελ παγκοσμίως.

Ιστορικό


Η Ευρώπη είναι ακόμα η σημαντικότερη αγορά για προϊόντα ηλιακής ενέργειας, αναλογώντας στο 74% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων το 2011, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βιομηχανική ένωση φωτοβολταϊκών (EPIA).

Το 2011, το 57% όλων των ηλιακών κυττάρων παρήχθησαν στην Κίνα, με δεύτερη την Ταϊβάν μόλις 11%, έδειξαν τα στοιχεία από τη δημοσίευση της Photon.  Κοντά στο 7%, η Γερμανία - η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο σε συνολικές εγκαταστάσεις - ήρθε τρίτη.

Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr