Κανόνες της ΕΕ για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα δάση και τη γεωργία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους εναρμονισμένους κανόνες για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα δάση και τη γεωργία στο πλαίσιο της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ.

«Είναι το πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση αυτών των τομέων στις προσπάθειες μείωσης εκπομπών της ΕΕ», είπε η Επίτροπος Δράσης για το Κλίμα Connie Hedegaard σε μια δήλωσή της.

«Στο Durban όλες οι χώρες συμφώνησαν σε αναθεωρημένους κανόνες υπολογισμού για τους τομείς αυτούς», προσέθεσε. «Η ΕΕ λοιπόν παραδίδει αυτή την πρόταση».

Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα υποβληθούν πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με την υποχρέωση για τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν σχέδια δράσης για οικολογικότερες πρακτικές δασοκομίας, εδάφους και γεωργίας.

Μια πρόταση για εθνικούς στόχους μείωσης εκπομπών για τους τομείς αυτούς «μπορεί να έρθει αργότερα εφόσον οι λογιστικοί κανόνες έχουν αποδειχθεί ισχυροί», είπε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Παρόλο που αποτελούν πάνω από το 75% της επικράτειας της ΕΕ, η δασοκομία και η γεωργία είναι οι τελευταίοι δύο σημαντικοί τομείς χωρίς κοινούς πανευρωπαϊκούς κανόνες.

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό των αγροτικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μόνο εν μέρει αναγνωρίζονται από την ΕΕ, λόγω έλλειψης κοινών λογιστικών κανόνων και των προβλημάτων που συνδέονται με την συλλογή δεδομένων για τον άνθρακα από τα δάση και τα εδάφη.

Αλλά μετά από μια απόφαση της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή να γίνει αναθεώρηση των λογιστικών κανόνων στη διάσκεψη του Durban για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο του 2011, η ΕΕ κινείται τώρα να ανταμείψει φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές και δασοκομικές πρακτικές.

«Η πρόταση θα συμβάλει επίσης στην προστασία της βιοποικιλότητας και των υδάτινων πόρων, τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και μιας πιο φιλικής προς το κλίμα γεωργίας», είπε η Hedegaard.

Η ευρωπαϊκή ύπαιθρος απορροφά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, αποτρέποντας την αποδέσμευσή του στην ατμόσφαιρα.

Μια αύξηση 0,1% άνθρακα «παγιδευμένου» κατ’αυτόν τον τρόπο - μέσω της βελτίωσης των δασών ή της διαχείρισης των λειμώνων - θα μπορούσε να αφαιρέσει τις ετήσιες εκπομπές 100 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από την ατμόσφαιρα, λέει η ΕΕ.
Πηγή: EurActiv.gr