ΗΠΑ: Νέες άδειες για πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η αμερικανική Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας ενέκρινε την αδειοδότηση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Τα μέλη της Επιτροπής υπερψήφισαν την Πέμπτη το αίτημα της εταιρείας ενέργειας Southern Company, για την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 104 πυρηνικούς αντιδραστήρες που παράγουν περίπου το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται. Την τελευταία φορά που η αρμόδια Επιτροπή έδωσε άδεια για την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα ήταν το 1978, ένα χρόνο πριν το μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Three Mile Island της Πενσυλβανίας.

Η οικονομική ύφεση, το υψηλό κόστος της πυρηνικής ενέργειας και οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου συνέβαλλαν επίσης στην αποτροπή αιτημάτων για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Παράλληλα το ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας πέρυσι ενέτεινε την στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της πυρηνικής βιομηχανίας.

Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες, κόστους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους το 2016 ή 2017. Η εταιρεία Southern Company έχει ήδη ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία της περιοχής, στην οποία βρίσκονται άλλοι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενέκρινε εγγυητικά δάνεια άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του προγράμματος.
Πηγή: Voice of America