Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων

Σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των αποβλήτων που περιλαμβάνει και τις ποινικές ευθύνες για όσους παραβιάζουν το νόμο κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΕΚΑ.

Η απόρριψη, ποσότητας υλικών στο έδαφος αέρα και νερό που μπορεί να προκαλέσει θάνατο καθώς και η συλλογή, μεταφορά, ανάκτηση διάθεση απόβλητων που μπορεί να προκαλέσει θάνατο και βαριές σωματικές βλάβες, η λειτουργία μονάδας που εκτελεί επικίνδυνες δραστηριότητες, η κατοχή- αποθήκευση πυρηνικών υλικών που ενδέχεται να προκαλέσουν θάνατο ,αλλά και η θανάτωση, αφανισμός, κατοχή σύλληψη προστατευόμενων ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας και η εμπορία τους καθώς και η κατοχή- χρήση υλικών που καταστρέφουν το όζον, αποτελούν μερικά από τα αδικήματα.

Οι ποινές ξεκινούν από 1 και φθάνουν έως 10 έτη φυλάκισης ενώ τα χρηματικά πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως 500.000 ευρω ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η αυστηρότερη ποινή θα επιβάλλεται στην περίπτωση που προκαλείται σωματική βλάβη ή θάνατος.

Υπεύθυνοι κατά το νόμο θεωρούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες σύμβουλοι εντεταλμένοι σύμβουλοι αλλά και οι Δήμοι.

Καθιερώνεται ως υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταγραφή απόβλητων (συλλογή μεταφορά και διασυνοριακή μεταφορά απόβλητων ) , αλλά και η εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης απόβλητων.
Το σχέδιο νόμου ενθαρρύνει την  επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση των απόβλητων αλλά την ενεργειακή τους αξιοποίηση.
Πηγή: skai.gr