Στο ρυπογόνο πετρέλαιο αναγκαστικά οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης

Εξαιτίας της περιορισμένης δυνατότητάς τους να επιλέξουν καύσιμα, τα νοικοκυριά σε αγροτικές περιοχές στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ρυπογόνο πετρέλαιο και άνθρακα ως βασική πηγή ενέργειάς, υπογραμμίζοντας την δυνατότητα να στραφούν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, δήλωσε σε συνέντευξή της η Ann Gardiner, συσχετίζοντας τα ευρήματα μιας μελέτης. 

«Μέχρι σήμερα η χρήση ενέργειας σε αγροτικές περιοχές δεν είναι  ευρέως διαδεδομένη» δήλωσε η Gardiner στο Ecofys, ένα συμβούλιο που πρόσφατα τελειοποίησε μια μελέτη που αφορά στην αγροτική ενέργεια στην Ευρώπη. 

«Κι εάν επιθυμείτε να μεταβληθεί η κατάσταση προς το καλύτερο, τότε οφείλετε να γνωρίζετε που μπορείτε να σταθείτε τώρα και να έχετε σημεία αναφοράς,» δήλωσε σε συνέντευξή της στη EurActiv. 

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες στην Ημέρα Αγροτικής Ενέργειας για το 2011 που είναι την επόμενη Τετάρτη (21 Σεπτεμβρίου) και χρηματοδοτήθηκε από μία πλατφόρμα που ονομάζεται FREE – Future of Rural Energy in Europe – και η οποία συγκεντρώνει πολλούς τομείς της βιομηχανίας και των τοπικών αρχών. 

Η έκθεση συγκρίνει τη σύνθεση αστικής και αγροτικής ενέργειας σε πέντε χώρες- Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Ην. Βασίλειο-, παρέχοντας μια κατά προσέγγιση εικόνα για την κατανάλωση ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Η γνώση της ανάμειξης καυσίμων σε αγροτικές περιοχές είναι σημαντική για δύο λόγους, εξήγησε η Gardiner. Πρώτον, υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα εκπομπών που συνδέονται με ορισμένα καύσιμα όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και ο άνθρακας

Ως γενική τάση, αυτά τα καύσιμα υψηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερό τους μέρος σε αγροτικές περιοχές παρότι οπουδήποτε αλλού, καθώς τα δίκτυα φυσικού αερίου είναι λιγότερο ανεπτυγμένα και επειδή αγροτικές περιοχές έχουν περισσότερο περιορισμένες επιλογές στα καύσιμα, ανέφερε η Gardiner.

Για παράδειγμα, η μείωση της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και άνθρακα στα νοικοκυριά και σε εμπορικά κτίρια, θα  εξοικονομήσει «35 εκατομμύρια τόνους  CO2 που αντιστοιχεί σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περίπου 3,500 μικρές πόλεις,» επισήμανε. 

«Ακόμη και με την αντικατάσταση αυτών με καύσιμα χαμηλότερων εκπομπών μπορεί να αποδώσει μια μείωση του CO2 για 150 μικρές πόλεις,»προσέθεσε.

Οικονομικά 
Δεύτερον, « υπάρχουν επίσης οικονομικέ επιπτώσεις που σχετίζονται με τη διαθέσιμη επιλογή καυσίμων , καθώς ορισμένα είναι περισσότερο ακριβά από άλλα,» εξήγησε η Gardiner. Ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης τείνει να είναι ακριβότερο, οι οικονομικότερες επιλογές είναι συνήθως το φυσικό αέριο, αλλά και ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε. 

«Εάν βρίσκεσαι εκτός δικτύων, υπάρχουν προφανώς καλύτερες επιλογές όσον αφορά τη βιομάζα και άλλες ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακή και θερμική ενέργεια, που είναι διαθέσιμες και πιθανόν οικονομικότερες από  ό, τι σε αστικές περιοχές. Αυτό οφείλεται στο σχετικό κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, παραδείγματος χάριν.» 

Καθώς η καλλιέργεια είναι πιθανόν η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα στις αγροτικές περιοχές, έχουν μια περιορισμένη-και συχνά πιο δαπανηρή-επιλογή ενέργειας και συνεπώς, είναι πιο ευάλωτες σε διακοπές εφοδιασμού κυρίως λόγω της εξάρτησής τους από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Εν ολίγοις,  η ένταξη ενεργειακών θεμάτων στις πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης, θα επεκτείνει τις ενεργειακές επιλογές και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια., δήλωσε. «Ιδιαίτερα ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια» επισήμανε. 

Η ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020, που παρουσιάστηκε το Νοέμβρη του 2010, πρότεινε πως οι αγροτικές περιοχές θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να αναζητήσει χρηματοδότηση για έργα καινοτομίας που σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και έξυπνα δίκτυα θέρμανσης και ψύξης. 

Ανεκμετάλλευτο αγροτικό δυναμικό 
Όσον αφορά τη χρήση ενέργειας στη γεωργία, η Gardiner δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερη εστίαση» μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση του τομέα των παγκόσμιων εκπομπών του θερμοκηπίου.

Η χρήση ενέργειας στη γεωργία δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί, είπε, επειδή παίρνει διάφορες μορφές-το πετρέλαιο χρησιμοποιείται σε τρακτέρ, αλλά και σε μικρές γεννήτριες, ενώ τα αγροκτήματα χρησιμοποιούν κυρίως ενέργεια από το δίκτυο. «Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό, αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη χρήση ενέργειας, κι αν δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό,  υπάρχουν ορισμένα κέρδη που πρέπει να αποκτηθούν,»

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αγροτικές περιοχές κερδίζουν, όμως, σημασία ως «κέντρα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και άλλες ανανεώσιμες πηγές».

«Σε γενικές γραμμές, μεγαλύτερη έμφαση στη σύνθεση των πηγών ενέργειας στο πλαίσιο των πολιτικών για τον αγροτικό τομέα, θα επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,» κατέληξε το συμπέρασμα της έκθεσης  Ecofys. 

Κτίρια 
Η έκθεση του Ecofys προβαίνει σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης αλλά δε διατυπώνει συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής, υπογράμμισε η Gardiner. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό που είναι διαθέσιμο στην περιοχή. Κι αυτή είναι σαφώς μια ιδιαίτερα τοπική και περιφερειακή ανάλυση,» είπε.

Επιμένει επίσης πως η έκθεση επικεντρώνεται στη σύνθεση καυσίμων, αλλά οι δημόσιες πολιτικές θα μπορούσαν να εξετάσουν τη χρήση ενέργειας στα κτίρια. Μπορεί να είναι ευκολότερη, παραδείγματος χάριν, η αντικατάσταση των λεβήτων του άνθρακα από βιομάζα παρά αυτή των λεβήτων πετρελαίου, ανέφερε.

Το ίδιο ισχύει και για την ανάπτυξη των τοπικών δικτύων σε αγροτικές περιοχές, για την οποία είναι απαραίτητος ένας ορισμένος αριθμός κτιρίων. «Μπορεί να είναι μια επιλογή σε ορισμένες περιοχές που υπάρχουν χωριά, για παράδειγμα, αλλά λιγότερο από μία επιλογή όταν συζητούμε για ευρέως κατανεμημένα αγροκτήματα.»δήλωσε. 

Ιστορικό
Πάνω από το 56% του πληθυσμού της Ευρώπης των 27 διαβιεί σε αγροτικές περιοχές , που καλύπτουν το 91% των εδαφών του μπλοκ. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αγροτικές περιοχές χαρακτηρίζονται από μια « εγγενή αστάθεια σε οικονομικό, περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό επίπεδο» και αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων σε επίπεδο δυναμικού απασχόλησης, στα επίπεδα εισοδήματος και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες. 

Για τη μείωση των διαφορών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, η Επιτροπή τονίζει ότι η ανάπτυξη των νέων μεταφορών, πληροφοριών και επικοινωνιών είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα ως ζήτημα η μη πρόσβαση στην ενέργεια.
Πηγή: EurActiv.gr