Στόχος της ελληνίδας επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας είναι η κοινοτική πρόταση, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2013, να εξασφαλίσει στον ευρωπαϊκό αλιευτικό στόλο εγγυημένες ποσοστώσεις για περισσότερα από 15 χρόνια διασφαλίζοντας παράλληλα τα αλιευτικά αποθέματα.
Παράλληλα η αντιπεριβαλλοντική πρακτική της απόρριψης νεκρών ψαριών χαμηλότερης αξίας στη θάλασσα μέχρι να καλυφθεί από τους αλιείς η ποσόστωση για ψαριά με αλιεύματα μεγαλύτερης αξίας σταδιακά θα καταργηθεί.
Απαντώντας στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται, η Κομισιόν επισημαίνει ότι τρία στα τέσσερα είδη υπεραλιεύονται. Στη Μεσόγειο θάλασσα 82% των αλιευτικών αποθεμάτων υπεραλιεύονται, ενώ στον Ατλαντικό το ποσοστό υπεραλίευσης ανέρχεται στο 63%.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή σχεδιάζει και σειρά δράσεων για την αναπλήρωση των αλιευτικών αποθεμάτων.
«Η υπεραλίευση των αποθεμάτων φθάνει στο 75% και αν συγκρίνουμε τις επιδόσεις μας με άλλες χώρες δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς», τόνισε στο ΒΒC η ελληνίδα επίτροπος. «Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Πρέπει να αλλάξουμε τακτική. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε "business as usual" διότι τα αποθέματα των αλιευμάτων καταρρέουν», υπογράμμισε η κ. Δαμανάκη.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.