Κλείσιμο

Επιλέγοντας τρόφιμα «φιλικά προς το περιβάλλον»

Είναι βέβαιο ότι γνωρίζετε ότι πολλά τρόφιμα κάνουν κακό στην υγεία σας. Αλήθεια όμως, γνωρίζατε ότι πάρα πολλά τρόφιμα κάνουν κακό στο περιβάλλον;

Σύμφωνα με σειρά εκθέσεων του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Environmental Impact of Products" (EIPRO - «Επιπτώσεις των Προϊόντων στο Περιβάλλον»), οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την παραγωγή και την κατανάλωση τροφίμων ανέρχονται στο 22% - 31% της συνολικής παραγωγής εκπομπών στις 27 χώρες - μέλη.

Αυτό είναι το λεγόμενο «αποτύπωμα» των τροφίμων που περνούν από το τραπέζι μας.

Το μεγαλύτερο «αποτύπωμα» έχει το κρέας και τα προϊόντα του, ενώ ακολουθούν τα γαλακτοκομικά: γάλα, βούτυρο, τυρί. Τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται πως ευθύνονται για το 14% επί του συνόλου των εκπομπών της Ε.Ε. Το μικρότερο «αποτύπωμα» έχουν τροφές που βασίζονται στα φυτά: λαχανικά, σπόροι πάσης φύσεως, αλεύρι, ψωμί κ.ο.κ.

Όσο για τα ψάρια, υπάρχουν διαβαθμίσεις... φιλικότητας προς το περιβάλλον, που εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων, όμως γενικά, σύμφωνα με τις εκθέσεις EIPRO, αυτά που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη επεξεργασία - π.χ. τα κατεψυγμένα- είναι και αυτά με το μεγαλύτερο αποτύπωμα.

Η αξιολόγηση
Πώς όμως υπολογίζεται πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον τα τρόφιμα που επιλέγουμε; Μέσω της διαδικασίας που είναι γνωστή ως Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής (LCA). Στο πλαίσιο αυτής δεν υπολογίζονται μόνο οι επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος αυτή καθαυτή, αλλά αναλύονται όλα τα στάδια... από την παραγωγή στην κατανάλωση: η μεταφορά, η επεξεργασία, η συσκευασία, η κατάψυξη κ.λπ.

Επιλέγοντας πιο «πράσινα» τρόφιμα
«Χρυσός κανόνας» για την επιλογή τροφίμων που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον δεν υπάρχει, όμως σε γενικές γραμμές ισχύει ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων λαχανικών είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Από τα ζωικά προϊόντα, το γάλα είναι αυτό με το μικρότερο αποτύπωμα, ενώ ένα κιλό μπακαλιάρος είναι περιβαλλοντικά προτιμότερος από ένα κιλό κοτόπουλο.

Οι πατάτες και τα λαχανικά έχουν το μικρότερο περιβαλλοντικό τίμημα ανά κιλό προϊόντος. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει δωρεάν εργαλεία υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τροφίμων ανά κατηγορία, τα οποία θα τον βοηθήσουν να κάνει πιο «πράσινες» -και γιατί όχι, πιο υγιεινές- επιλογές.
Πηγή: skai.gr