Στη Κοπεγχάγη ο Ομπάμα

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας μέσα και έξω από το Μπέλα Σέντερ όπου διεξάγεται η τελευταία ημέρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το κλίμα.

Η προσοχή των δεκάδων χιλιάδων συμμετεχόντων στραμμένη στο βήμα από όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του.

Η τελευταία ελπίδα για τη διάσωση της συνόδου και την επίτευξη μίας συμφωνίας για το κλίμα θεωρείται ο Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της –την Πέμπτη- η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά έβαλε το θέμα των χρημάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έκανε λόγο για συγκεκριμένες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες είναι πολύ μικρές αναλογικά με την ευθύνη που αντιστοιχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γεγονός είναι ότι η Κίνα εμφανίζεται αδιάλλακτη στις διαπραγματεύσεις, κάτι που έχει προκαλέσει δυσφορία στις υπόλοιπες χώρες. Πολύ σημαντική για το λόγο αυτό αναμένεται να είναι και η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Κινέζο ομόλογό του που πιθανώς να προηγηθεί της ομιλίας του.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών εξέφρασαν την βούλησή τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία για ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο.

Από την πλευρά τους οι αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τα περισσότερα από τα αιτήματά τους χωρίς να έχουν προβεί σε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους, κάτι που επίσης σφίγγει τον κόμπο των διαπραγματεύσεων

Διαβάστε το blog του ΣΚΑΪ για την Κοπεγχάγη.
Πηγή: Δάφνη Ματζιαράκη, Κοπεγχάγη