Μπαλτάς και ΣΥΡΙΖΑ κατά της ματαίωσης του έργου που βασίζεται στο βιβλίο Ξηρού

Θλιβερή εξέλιξη χαρακτηρίζουν τόσο ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, τη ματαίωση της παράστασης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ειδικά από τους συγγενείς των θυμάτων, καθώς βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

Σε χθεσινή (Πέμπτη) ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού υποστηρίζει ότι είναι «θλιβερό και ανησυχητικό για την πολιτιστική ζωή της χώρας» ότι το Εθνικό Θέατρο «στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».

«Η κοινωνική ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της βίαιης και δολοφονικής δράσης ένοπλων ομάδων είναι δικαίως μεγάλη. Συμμεριζόμαστε αυτή την ευαισθησία και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους οικείους των θυμάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργού πολιτισμού Αρ.Μπαλτά:



«Η ίδια αυτή η κοινωνική ευαισθησία όσο και η μνήμη των θυμάτων προσβάλλονται από τις τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε μια θεατρική παράσταση. Αυτές οι αντιδράσεις, που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή τους σκοπούς μιας παράστασης, καθιστούν αδύνατη κάθε νηφάλια αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου και κάθε ουσιαστική δημόσια συζήτηση τόσο για τη μνήμη των θυμάτων όσο και για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βίας».

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών. Όμως, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι, για την πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων» προσθέτει. 

«Η ματαίωση
των τελευταίων παραστάσεων του έργου "Ισορροπία του Νash" στο Εθνικό Θέατρο, εξαιτίας απειλών που δέχτηκαν οι συντελεστές του, είναι μια θλιβερή εξέλιξη» αναφέρει από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου προσθέτει ότι «η συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στις οικογένειες των θυμάτων της 17Ν είναι αυτονόητη», διευκρινίζει ωστόσο ότι το κυβερνών κόμμα «τάσσεται υπέρ της υπεράσπισης της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και της τέχνης.»



«Η παράσταση ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση» ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την Πέμπτη το Εθνικό Θέατρο.

Από την πλευρά της, η σκηνοθέτις της παράστασης Πηγή Δημητρακοπούλου μιλά για χούντα εκφράζει τον σεβασμό της στη θλίψη των συγγενών των θυμάτων και υποστηρίζει ότι η δημοκρατία της χώρας δεν κινδυνεύει πια από τον Σάββα Ξηρό, που έχει αφοπλισθεί, αλλά από τη μη προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ