Στον Saul Bass αφιερωμένο το σημερινό doodle

To σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Saul Bass τον διασημότερο και πλέον ταλαντούχο «γραφίστα» του Hollywood που είναι υπεύθυνος για τους τίτλους έναρξης πολλών διάσημων κινηματογραφικών ταινιών

Ο Saul Bass θεωρείται ο μεγαλύτερος γραφίστας σχεδιαστής που γνώρισε ποτέ το Hollywood, συνεργάστηκε με Χίτσκοκ, Κιούμπρικ, Σκορτσέζε. Ο Bass ήταν ο πρώτος γραφίστας που το όνομά του μπήκε στους τίτλους συντελεστών.  Είναι ο άνθρωπος πίσω από την αφίσα της Λάμψης, του Κιούμπρικ. Γεννήθηκε σαν σήμερα 8 Μαΐου του 1920 στη Νέα Υόρκη και πέθανε στις 25 Απριλίου του 1996 στην Καλιφόρνια.

Συμμετείχε ως «οπτικός σύμβουλος» στον σχεδιασμό σκηνών σε ταινίες που άφησαν εποχή, όπως ο Σπάρτακος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και το Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Μάλιστα, στο Ψυχώ διεκδίκησε τη σκηνοθεσία της σκηνής στο ντους αν και πολλοί από τους συντελεστές της ταινίας το αμφισβήτησαν. Πολλοί ιστορικοί κινηματογράφου ωστόσο, αναγνωρίζουν την καθοριστική συμβολή του στον σχεδιασμό της συγκεκριμένης σκηνής αλλά και στην επιρροή που άσκησε στον Χίτσκοκ.

Ο Bass σκηνοθέτησε μία μόνο ταινία, ένα φιλμ επιστημονικής φαντασίας με τίτλο Phase IV, παραγωγής 1974. Σκηνοθέτησε, επίσης, ταινίες ντοκιμαντέρ μαζί με τη σύζυγό του Ιλέιν, μία από τις οποίες με τίτλο Why man creates (Γιατί ο άνθρωπος δημιουργεί). Για το φιλμ αυτό κέρδισε το 1968 Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.











Πηγή: skai.gr