Το Βερολίνο πλημμύρισε από πολιτικά έργα σύγχρονης τέχνης

Εκατοντάδες δέντρα σημύδας από το μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης, το Auschwitz-Birkenau στην Πολωνία, έχουν τοποθετηθεί διάσπαρτα στο Βερολίνο, ως μνημείο αναβίωσης του σκοτεινού αυτού κεφαλαίου της Γερμανίας.

Τα δέντρα, που αποκαλούνται «Birke» στη Γερμανία, δανείστηκαν το όνομά τους από το στρατόπεδο Birkenau, όπου τουλάχιστον 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι - κυρίως Εβραίοι - χάθηκαν ανάμεσα στο1940 και 1945.

Η εγκατάσταση «Berlin-Birkenau» του 26χρονου Πολωνού Lukasz Surowiec στήθηκε στο πλαίσιο της Biennale του Βερολίνου, ενός φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης, που φέτος είναι αφιερωμένο στην πολιτική τέχνη.

«Είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέα είδος μνημείου- ένα ζωντανό μνημείο», δήλωσε ο καλλιτέχνης, οποίος έχει τοποθετήσει αναμνηστικές πινακίδες μπροστά από τα δέντρα.

«Με τη βοήθεια της φύσης, προσπαθώ να ενισχύσω την ανάμνηση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Επιστρέφω την κληρονομιά στους κατόχους της», συμπλήρωσε.

Αυτή η εγκατάσταση, μία από τις πολλές της Biennale που δεν βρίσκονται κλεισμένες σε ένα μουσείο ή κάποια στοά, επιστρέφει στον τόπο της «πολιτικής ιστορίας» της.



Η Biennale του Βερολίνου ιδρύθηκε το 1998, εμπνευσμένη από το αντίστοιχο καλλιτεχνικό γεγονός της Βενετίας, με στόχο να αναδείξει νέους καταξιωμένους καλλιτέχνες και να αποτελέσει ένα φόρουμ για πειραματισμό.
Πηγή: Επιμέλεια: Αναστασία Γαβρίλη