Την επιστροφή της Νεφερτίτης ζητά η Αίγυπτος

"Μήλον της Έριδος" παραμένει η προτομή της Νεφερτίτης για Αίγυπτο και Γερμανία.

Ο υφυπουργός αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς, δήλωσε την Τρίτη ότι θα υποβάλει ένα ακόμη επίσημο αίτημα στη Γερμανία για να επιτύχει την επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης, ηλικίας 3.400 ετών, που εκτίθεται στο Βερολίνο.

«Ένα επίσημο αίτημα θα υποβληθεί μέσω του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το άγαλμα βγήκε από την Αίγυπτο παράνομα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Χαουάς είχε ήδη στείλει στο Βερολίνο αίτημα προς την κατεύθυνση αυτή τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά οι γερμανικές αρχές είχαν εκτιμήσει ότι δεν επρόκειτο για επίσημο αίτημα, καθώς ο Χαουάς έχει ενεργήσει ως επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, έναν δημόσιο οργανισμό, και όχι ως μέλος της κυβέρνησης.

Η προτομή της περίφημης βασίλισσας ανακαλύφθηκε το 1912 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιγκ Μπόρτσαρντ. Σύμφωνα με την Αίγυπτο, ο αρχαιολόγος θα έπρεπε αμέσως να εκτιμήσει «τη μοναδική φύση και την καλλιτεχνική ποιότητα αυτού του γλυπτού, καθώς και την ιστορική σημασία του» πριν το βγάλει παράνομα από τη χώρα.

Η προτομή της Νεφερτίτης είναι ένα από τα πέντε ανεκτίμητα έργα τέχνης που εκτίθενται στο εξωτερικό, και των οποίων την άμεση επιστροφή ζητεί η Αίγυπτος. Η στήλη της Ροζέτας, η οποία βοήθησε να αποκρυπτογραφηθούν τα ιερογλυφικά κι εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, είναι επίσης ένα από αυτά.
 
Η Γερμανία πάντα αντιτάσσεται στην επιστροφή αυτού του σημαντικού έργου τέχνης της φαραωνικής εποχής, παρά την επιμονή των αιγυπτιακών αρχών, διαβεβαιώνοντας ότι αποκτήθηκε νόμιμα το 1913.
Πηγή: skai.gr