Αντίο, καλέ μας άνθρωπε...

Πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του Θανάση Βέγγου.

Ο αγαπημένος μεγάλος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών την Τρίτη 3 Μαΐου, μετά από πολύμηνη νοσηλεία. Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Θανάση Βέγγο θα ψαλεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σεμνός, ευγενής, εργατικός και αυτοδίδακτος έπαιξε σε πάνω από 120 ταινίες, ενώ σε περισσότερες από τις 50 ήταν πρωταγωνιστής, αν και έκλεβε την παράσταση ακόμα και στα μικρά ρολάκια. Ο Θανάσης Βέγγος πρωταγωνίστησε και στο θέατρο, αλλά και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα το 2008

«Τον αγαπήσαμε γιατί ήταν ένας από μας! Ένας Έλληνας, ο μέσος Έλληνας, που προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα με όποιον τρόπο, χωρίς να προδίδει τις αρχές του. Αεικίνητος, πολυμήχανος, πάντα χαμένος αλλά και κερδισμένος μαζί… Τώρα μπορεί να παρακολουθεί τις ταινίες του στο Σινεμά ο Παράδεισος… Καλό ταξίδι, καλέ μας άνθρωπε» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Αξέχαστες θα μας μείνουν και οι κινηματογραφικές του ατάκες, όπως το «Καλοί μου άνθρωποι»., «πελάτες μου» και τόσες άλλες.

Πολλοί τον χαρακτήρισαν Έλληνα Σαρλώ, μίμο, ή ζωντανό καραγκιόζη. Άλλοι αναρχικό εκπρόσωπο του γέλιου, ρεαλιστική απεικόνιση του σύγχρονου Αθηναίου. Σίγουρα ήταν ο καλός μας άνθρωπος!


null


Τα μηνύματα των πολιτικών

Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του μεγάλου έλληνα κωμικού.

«Μας θύμιζε την ουσία της ζωής, στον αγώνα για την επιβίωση και την ολοκλήρωσή μας, την αγάπη για τους συνανθρώπους μας» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Υπήρξε ιδιοφυής και πρωτοπόρος. Ως άνθρωπος αλλά και ως καλλιτέχνης. Προσέγγισε την ελληνική κωμωδία συνδυάζοντας την τρυφερότητα με τον απόλυτο ρεαλισμό, τον αυτοσαρκασμό με το σεβασμό σε όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Θανάσης Βέγγος ό,τι δημιούργησε στη ζωή του, το προσέφερε στους άλλους, στήριξε όσους είχαν ανάγκη και κυρίως τους νέους» τόνισε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

«Ο Θανάσης Βέγγος σκορπούσε ανιδιοτελώς το χαμόγελο της Αισιοδοξίας και της Ελπίδας, που τόσο μας λείπει στους σημερινούς καιρούς. Ενσάρκωσε τον τίμιο Έλληνα που τρέχει ασταμάτητα για να καταφέρει το καλύτερο. Που αγωνίζεται για την επιβίωση της οικογένειάς του, χωρίς να αδιαφορεί για τους συνανθρώπους του. Που παλεύει καθημερινά και ασυμβίβαστα για αρχές και αξίες. Που αντιμετωπίζει ατελείωτες αντιξοότητες, αγωνίζεται με πίστη και, τελικά, τραβά μπροστά, πάντα με Αξιοπρέπεια» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης. Γιος εργατικής οικογένειας που υποχρεώθηκε πολύ νωρίς να βγει στο μεροκάματο, ειδικά όταν ο πατέρας του απολύθηκε από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού, λόγω πολιτικών φρονημάτων. Για τον ίδιο λόγο ο νεαρός Θανάσης βρέθηκε στην Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος τον κάλεσε να παίξει στην «Μαγική πόλη». Από τότε αρχίζει το μεγάλο ταξίδι του Θανάση Βέγγου στον κινηματογράφο και το θέατρο. Τα βιώματά του ο Βέγγος τα μετέτρεψε σε τέχνη. Αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας» επεσήμανε το ΚΚΕ.

«Έφυγε ο "καλός μας Άνθρωπος". Ο Θανάσης Βέγγος, η κλασσική φιγούρα του Έλληνα της μεταπολεμικής περιόδου. Ο καθένας στο πρόσωπό του έβλεπε τον εαυτό του. Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της δικής μας ζωής.Αιωνία του η μνήμη» αναφέρει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

«Ο Θανάσης Βέγγος ήταν το πρόσωπο που μπόρεσε στη ζωή, στο σανίδι και στο πανί να αποδώσει με τον πιο αληθινό τρόπο την ελληνική κοινωνία και την πολυτάραχη ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Βιοπαλαιστής και Μακρονησιώτης, αυτοδίδακτος και σπουδαίος ηθοποιός, σεμνός και ευγενής, ήταν η χαρακτηριστικότερη μορφή του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Θανάσης ο Βέγγος για όλους εμάς σημάδεψε τη ζωή μας με την παρουσία του, με το γέλιο του, με τη χαρά του και ανέδειξε όλες τις αρετές του Έλληνα. Τις αρετές τις οποίες σήμερα είναι ίσως περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ. Μας αφήνει μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη κινηματογραφική κι ελπίζω ότι άνθρωποι αυτού του ήθους του Θανάση του Βέγγου θα βρούνε μιμητές πολλούς από ΄δω και πέρα γιατί θα το χρειαστούμε όλοι» σημείωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αυτοδίδακτος ηθοποιός, εξαιρετικό ταλέντο, θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου. Μακρονησιώτης, βαθύτατα δημοκράτης, δίδαξε γενιές ελλήνων με τη διαδρομή του, με το ήθος του, με τη συνέπειά του. Οι ταινίες του θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στη μνήμη μας», τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά.
Πηγή: skai.gr