Θεοδωρίδου: Ένα περιστατικό θρόμβωσης σε 346.000 δόσεις της AstraZeneca στην Ελλάδα

Ένα περιστατικό θρόμβωσης έχει αναφερθεί στη χώρα μας σε σύνολο περίπου 346.000 εμβολιασμένων με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία, για το οποίο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τεκμηριωμένη σύνδεση με το εμβόλιο.

Το σύνδρομο είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αν και έχουν παρουσιαστεί περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατ. δόσεις εμβολίου της AstraZeneca έχουν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 θρομβώσεων με θρομβοπενία. Στην Ευρώπη σε 9,2 εκατ δόσεις της AstraZeneca έχουν αναφερθεί 44 περιπτώσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ερευνά μια προς μια τις περιπτώσεις και αναμένεται τις επόμενες ημέρες επιστημονικό πόρισμα.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα ειδικά και σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία έχει συγγράψει οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και για τους υγειονομικούς και για τους πολίτες.

Δεν θα πρέπει αυτές οι οδηγίες να δημιουργήσουν πανικό και άγχος γιατί αναφέρονται σε μια σπάνια κατάσταση και αναγράφονται για τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση.

Πιο αναλυτικά:

Οι υγειονομικοί σε περιπτώσεις που εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα εντός 28 ημερών από εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν αν συμβουλεύονται και αιματολόγους.

Οι πολίτες να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους όταν έχουν συμπτώματα όπως: δύσπνοια, κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα, θωρακικό άλγος, επίμονη κεφαλαλγία πέραν των 4ωην ημερών και δερματολογικές εκδηλώσεις - εκχυμώσεις πέραν του εμβολίου (μελανιές), μικρές αιμοραγίες σαν τσίμπιμα καρφίτσας.

Η αιματολογική συνιστά σε άτομα με θρομβοπενία κάτω των 150.000 αιμοπετάλια ή  θρόμβωση να έχουν στενή παρακολούθηση και αν έχουν και κλινική συμπτωματολογία να ελέγχονται.

 

 

Πηγή: skai.gr