Κλείσιμο

Ο Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία με το Ιράν «για να ενοχλήσει τον Ομπάμα»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την συμφωνία που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα το Ιράν ώστε να ενοχλήσει τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την είχε διαπραγματευτεί, σύμφωνα με νέο κύκλο βρετανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που δημοσίευσε σήμερα η κυριακάτικη «Mail».

«Η κυβέρνηση [Τραμπ] έχει αποφασίσει μία ενέργεια διπλωματικού βανδαλισμού, κατά τα φαινόμενα για ιδεολογικούς λόγους και λόγους προσωπικότητας – ήταν η συμφωνία του Ομπάμα», έγραψε το 2018 ο τότε βρετανός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Κιμ Ντάροκ, απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Ντάροκ παραιτήθηκε πριν λίγες ημέρες, έξι μήνες πριν την λήξη της θητείας του, μετά την διαρροή του πρώτου κύκλου υπομνημάτων του, όπου περιέγραφε την κυβέρνηση Τραμπ ως «ανίκανη» και «δυσλειτουργική».

Μετά το πρώτο δημοσίευμα της «Mail» ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι διακόπτει την συνεργασία με τον κ. Ντάροκ. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Τζόνσον, επικρατέστερος υποψήφιος για την ανάληψη της βρετανικής πρωθυπουργίας, αρνήθηκε να στηρίξει τον πρεσβευτή, ουσιαστικά σφραγίζοντάς την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο κ. Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πέρυσι την άνοιξη, παρά τις προσπάθειες του κ. Τζόνσον να τον μεταπείσει. Έκτοτε η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει βαρύτατες εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, η οποία έχει αρχίσει να παραβιάζει ορισμένα όρια που επέβαλε η συμφωνία του 2015.

Επισήμως, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν προσφέρει επαρκείς προστασίες έναντι των πυρηνικών φιλοδοξιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ούτε επιβάλει περιορισμούς στο βαλλιστικό πρόγραμμα ή στην περιφερειακή επιρροή της.

Το σημερινό δημοσίευμα της «Mail» ήλθε παρά την αμφιλεγόμενη έκκληση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου να αποφευχθεί περαιτέρω δημοσίευση απόρρητου διπλωματικού υλικού.

Το μήνυμα της Αστυνομίας προκάλεσε έντονη κριτική, ιδίως από μέσα ενημέρωσης, και η «Mail» υπογράμμισε πως η δημοσίευση εξυπηρετεί το κοινό καλό καθώς φωτίζει κρίσιμες πτυχές των προσπαθειών για διάσωση της συμφωνίας με το Ιράν.

Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιος ή ποια διέρρευσε τα τηλεγραφήματα του κ. Ντάροκ, που χρονολογούνται από το 2017.
Πηγή: skai.gr