Κλείσιμο

Υπερασπίζεται τον πρέσβη της στην Ουάσινγκτον η Τερέζα Μέι

Την «πλήρη στήριξη» της πρωθυπουργού Μέι στον Βρετανό πρέσβη στην Ουάσινγκτον επαναβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αργά τη νύχτα της Δευτέρας.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου ακολούθησε αναρτήσεις στο Twitter από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος ασκούσε σφοδρή κριτική όχι μόνο στον πρέσβη σερ Κιμ Ντάροχ αλλά και στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Αφορμή για την κριτική από τον πρόεδρο Τραμπ στάθηκε η αποκάλυψη από τη Mail on Sunday εμπιστευτικών διπλωματικών υπομνημάτων του Βρετανού διπλωμάτη, στα οποία ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτηριζόταν «ανίκανος» και «αδέξιος», μεταξύ άλλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο λογαριασμό του: «Έχω υπάρξει πολύ επικριτικός για τον τρόπο που το ΗΒ και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χειρίστηκαν το Brexit. Τι χάλι δημιούργησαν αυτή και οι αντιπρόσωποί της. Της είπα πώς έπρεπε να γίνει, αλλά εκείνη αποφάσισε να πάρει άλλο δρόμο. Δεν ξέρω τον πρέσβη, αλλά δεν είναι συμπαθής ούτε εκτιμάται πολύ εντός των ΗΠΑ. Δε θα έχουμε πλέον επαφές μαζί του.

»Τα καλά νέα για το υπέροχο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι σύντομα θα έχουν νέο πρωθυπουργό. Ενώ απόλαυσα εντελώς τη θαυμάσια επίσημη επίσκεψη τον περασμένο μήνα, ήταν η βασίλισσα με την οποία εντυπωσιάστηκα περισσότερο!».

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξη της πρωθυπουργού στον σερ Κιμ, συμπλήρωσε: «Έχουμε καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ πόσο ατυχής είναι αυτή η διαρροή. Τα επιλεκτικά αποσπάσματα που διέρρευσαν δεν αντανακλούν τη στενότητα της σχέσης και την εκτίμησή μας σε αυτή. Την ίδια ώρα έχουμε επίσης υπογραμμίσει τη σημασία του να μπορούν οι πρέσβεις να παρέχουν ειλικρινείς, μη εξωραϊσμένες αποτιμήσεις της πολιτικής στη χώρα όπου υπηρετούν».

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σερ Κιμ Ντάροχ σκοπεύει να είναι παρών στη συνάντηση που θα έχει αργότερα στην Ουάσινγκτον με την Ιβάνκα Τραμπ ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου Λίαμ Φοξ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός-Λονδίνο